Løkke vil ikke længere fjerne politiet fra Justitsministeriet

Man kan godt styrke Justitsministeriets rolle som lovens vogter uden at putte politiet over i et nyt ministerium, som der ellers lægges op til i regeringsgrundlaget, lød det tirsdag på Moderaternes sommergruppemøde.

Tiden er ikke til at fjerne politiet fra Justitsministeriet.

Sådan lød det tirsdag fra udenrigsminister og politisk leder Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde under Moderaternes sommergruppemøde.

“Når vi ønsker at sætte gang i et arbejde omkring Justitsministeriet, så var det jo ikke for at fjerne noget fra Justitsministeriet. Så var det for at understrege noget i Justitsministeriet," lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der fortsatte:

"Vi synes, at Justitsministeriets rolle, som det man kan kalde grundlovens vogter på en eller anden måde, skal strammes op. Og det er klart, at hvis man skrællede Justitsministeriet for blå blink, og man kun havde en lovafdeling tilbage, så var det en måde at gøre det på, men man kan også gøre det på andre måder.”

Af regeringsgrundlaget fremgår ellers, at regeringen ønsker et nyt Ministerium for National Sikkerhed, der blandt andet skal have ansvar for politiet. 

Ideen om at splitte Justitsministeriet op i to stammer i høj grad fra Lars Løkke Rasmussen ud fra et ønske om at "få genvundet respekten for retsstaten", som han udtalte i kølvandet på blandt andet minkskandalen.

Sikkerhed er den nye sort

Men nu er situationen anderledes, forklarede Lars Løkke Rasmussen. 

“For at være helt åben omkring det, så kan man sige, at siden vi satte den dagsorden, så er der jo kommet en ekstra dagsorden som et eller andet sted også handler om Justitsministeriet, og det handler om beredskab eller resiliens, eller hvilket ord man nu vil bruge,” sagde han.

Lars Løkke Rasmussen nævnte som eksempler krigen mellem Rusland og Ukraine, trusler mod vores kritiske infrastruktur, cybersikkerhed og snakken om adgang til beskyttelsesrum.

“I øjeblikket er der et arbejde i gang - og det er jo ikke konkluderet endnu - som i virkeligheden har to fokusområder, og der må man vel åbent sige, at hele det fokus, der handler om beredskab og resiliens og modstandsdygtighed, det står nok i højere kurs end den anden dagsorden.”

Ser mod Sverige

Emnet blev taget op på baggrund af spørgsmål fra en journalist fra Ekstra Bladet, der ville vide, hvad der så skulle blive af retsstaten. 

“Vi har ikke opgivet tanken om, at vi skal have indrettet vores centraladministration, sådan at vi har et stærkere og skarpere øje på det med god forvaltningsskik, respekt omkring grundloven, og når vi sagde det, så er det jo, fordi vi i de seneste årtier har set lidt for mange forvaltningsskandaler,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg vedstår fuldstændigt, at én metode til at have et Justitsministerium, der var skarpere på de her dimensioner, det var at fjerne alle driftsopgaverne. Men vil det være klogt i den situation, vi befinder os i? Det må man jo også sagligt reflektere over,” lød det ligeledes. 

Lars Løkke Rasmussen mindede om, at Danmark for tiden har en bandekrig og ser svenske kriminelle i de danske gader.

“Hvis man sammenligner dansk politis effektivitet – nu skal jeg passe på, jeg er også udenrigsminister og diplomat – med det svenske, så er der i hvert fald nogle steder, vi har en konkurrencefordel. Blandt andet det, at anklagemyndighed og politi ligger i den samme organisation,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det rokker dog ikke ved, at det er “en vigtig opgave” at sikre Justitsministeriets evne til at være dem, “der holder den til enhver tid siddende regering på dydens smalle sti”, understregede Lars Løkke Rasmussen.

“Den kan også løses, uden at man fjerner politiet fra Justitsministeriet,” gentog han.

Har du tabt den armlægning internt i regeringen? fulgte Ekstra Bladet op.

“Nej, fordi vi har egentlig ikke lagt arm om det. Altså så har jeg måske snarere tabt en armlægning til mig selv,” svarede Lars Løkke Rasmussen.

* En formulering om, at der blev givet en ulovlig ordre om at aflive mink under den tidligere S-regering er slettet, da det ikke er påvist. 

{{toplink}}

Forrige artikel Folketinget fik en våbenløgn. Nu kommer advokaterne snart med et bud på hvorfor Folketinget fik en våbenløgn. Nu kommer advokaterne snart med et bud på hvorfor Næste artikel Elbit-undersøgelse bliver forsinket igen Elbit-undersøgelse bliver forsinket igen