Lars Gert Lose efterlader Udenrigsministeriet i bedre form

Udenrigsministeriet har set positive takter organisatorisk og økonomisk under Lars Gert Lose, der torsdag meddelte sin afgang som departementschef.

Fortællingen om Udenrigsministeriet har i mange år handlet om økonomiske nedskæringer, fald i renommé og indflydelse og kamp for eksistensberettigelse som andet end et handelskontor.

Men det er til en vis grad en fortælling under forandring, som Lars Gert Lose har bidraget til, siden han i januar 2019 tiltrådte som ny departementschef.

Med finansloven for 2022 blev der for alvor sat en prop i de besparelser, som ellers i omkring tyve år var en ubehagelig og fast følgesvend ved de årlige finanslove.

Nu er der skabt ro om økonomien de næste år frem, og frygten for fyresedler er sat i bero. En bedrift, der møder anerkendelse internt.

Også organisatorisk har Lars Gert Lose sat aftryk.

Allerede i sit første år som departementschef gennemførte Lars Gert Lose i slotsholmsk målestok en opsigtsvækkende ændring, da han afskaffede laget af afdelingschefer på Asiatisk Plads i København.

Den mere flade struktur skulle gøre beslutningsgangene kortere og tage et skridt mere væk fra en silostruktur med et stærkt hierarki. I stedet er medarbejderne kommet tættere på ledelsestoppen. 

Nu bliver den øverste chef dog en anden. Lars Gert Lose har fået nyt job som chef for Global Public Affairs hos den private virksomhed Copenhagen Infrastructure Partners.

Kæmper for sit image

Lars Gert Lose bliver set som synonym med den moderne embedsmand og som prototypen på den nye generation af departementschefer i tråd med sin forgænger Ulrik Vestergaard Knudsen. Med en stærk fornemmelse for de politiske ønsker og en mere åben og uformel ledelsesstil. 

Lars Gert Lose har fortsat linjen med at indvie danskerne i ministeriets arbejde med podcasts, og senest har danskerne i fire programmer på DR kunnet følge danske diplomater på arbejde. Fortællingerne skal bidrage til at forbedre ministeriets image ved at vise, hvad danskerne får for deres skattekroner og fjerne forestillinger om et luksuriøst champagnediplomati ført på de bonede gulve.

Det klassiske diplomati har da også været kraftigt på retur. Den tidligere departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen varslede i sin tiltrædelsestale tilbage i 2013, at nye tider var kommet til Udenrigsministeriet.

Diplomaterne skulle nu frigive mere tid til at hjælpe danske virksomheder med at fylde ordrebøgerne og øge den danske eksport med erhvervsfremstød.

Men kritikere mener, at det økonomiske diplomati er gået for vidt og har reduceret Udenrigsministeriet til et handelskontor og gjort klassisk diplomati til en simpel bundlinje.

Men det klassiske diplomati, med at værne om det internationale samarbejde og opbygge politiske relationer i andre stater, kan være i gang med et lille comeback. {{toplink}}

Sikkerhedspolitik i højsædet

Udenrigsministeriet er under Lars Gert Lose blevet mere optaget af sikkerhedspolitik som følge af det svækkede globale samarbejde og den stigende rivalisering mellem et mere indadvendt USA, et selvsikkert Kina og et mere aggressivt Rusland, som Lars Gert Lose selv beskrev udviklingen i anledning af ministeriets 250 års jubilæum.

Det kræver diplomatiske evner ud til fingerspidserne at navigere i det minefelt, og Udenrigsministeriet har opprioriteret området, så flere ansatte beskæftiger sig med international sikkerhedspolitik.

Intet tyder på, at hverken trusler, rivalisering eller uforudsigelighed er på retur, og det kan give ministeriet benzin til en ny fortælling om, hvorfor Danmark har brug for et større Udenrigsministerium og et stærkt klassisk diplomati.

Udenrigsministeriet er langtfra fordums diplomatiske storform, men organisationen er på flere måder kommet i bedre form til opgaven under Lars Gert Lose.

Forrige artikel Lars Findsen blev hyldet for sin åbenhed. Nu har den sendt ham i fængsel    Lars Findsen blev hyldet for sin åbenhed. Nu har den sendt ham i fængsel   Næste artikel Her er favoritterne til at afløse Lars Lose som topchef i Udenrigsministeriet Her er favoritterne til at afløse Lars Lose som topchef i Udenrigsministeriet