Holstein: Ingen overraskelse, at Frederiksen skiller sig af med Kettel

UDSKIFTNING: Christian Kettel har længe været uønsket af regeringen, og afløseren er en af statsministerens gamle allierede fra tiden i Justitsministeriet. Udskiftningen flugter derfor perfekt med regeringens øvrige strategi for embedsværket, vurderer Altingets politiske kommentator. 

Det var et spørgsmål om tid, inden statsminister Mette Frederiksen (S) ville sætte foden ned og sende den nu afgående departementschef i Statsministeriet, Christian Kettel Thomsen, videre i systemet.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det er ikke nogen overraskelse. Både Christian Kettel og Finansministeriets tidligere departementschef Martin Præstegaard var nogle af de topembedsmænd, som Mette Frederiksen og hendes nærmeste folk allerede inden valget ikke var alt for begejstrede for," siger Holstein.

"Der har længe gået rygter på Christiansborg om, at der i regeringen eksisterer en dødsliste blandt topembedsmænd, hvor blandt andre Christian Kettels navn står på," siger Holstein.

Afløser fra Justitsministeriet
Christian Kettel, der har været departementschef i Statsministeriet siden 2010, har sidste arbejdsdag fredag 10. januar, og hans afløser er allerede fundet.

Valget er faldet på Barbara Bertelsen, der blev ansat som departementschef i Justitsministeriet, umiddelbart efter at Mette Frederiksen blev justitsminister i 2014. 

Derfor ser Holstein udskiftningen som endnu et skridt i regeringens strategi for at strømline embedsværket. 

"Det var ventet, at der ville ske udskiftninger i Statsministeriet, så Mette Frederiksen fik en ind, som hun var mere fortrolig med, og som spillede efter hendes melodi. Her passer den nye departementschef glimrende ind,” siger Holstein. 

Deltog ikke i forhandlinger efter valget
Mette Frederiksens tilsyneladende utilfredshed med Christian Kettel blev åbenbaret allerede i forbindelse med regeringsdannelsen og forhandlingerne om forståelsespapiret.

Her deltog departementschefen højst bemærkelsesværdigt ikke, som det ellers er normal praksis, når nye regeringer sætter rammen for deres projekt. 

"Det fik embedsfolkene til at tale om, at der nok var udskiftninger på vej. Man så det som et tegn på, at man i regeringen ikke var helt på linje med Kettel," siger Erik Holstein og fortsætter:

"Hvis man havde haft en håndplukket departementschef på det tidspunkt, var det nok mere sandsynligt, at man havde haft vedkommende med ved bordet."

Holdt Sass ude
Uenighederne mellem Christian Kettel og Mette Frederiksen strækker sig ifølge Erik Holstein helt tilbage til 2011, hvor førstnævnte stillede sig i vejen for Henrik Sass' udnævnelse som ny finansminister i Helle Thorning-Schmidts regering. 

Den beslutning blev senere alvorligt kritiseret af Ombudsmanden, der vurderede, at Statsministeriet dengang havde begået "meget væsentlige fejl".

"Den sag glemte Henrik Sass aldrig, men det gjorde hans allierede i Socialdemokratiet, heriblandt Mette Frederiksen, heller ikke," siger Erik Holstein.

Christian Kettel bliver i første omgang kommitteret i Erhvervsministeriet, inden han fra august skal være vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank. 

Selvom jobskiftet er en klar degradering, vil Christian Kettel ikke være alt for oprørt, mener Holstein.

"Det er en fin stilling. Det er ikke nogen underlig kommitteret post uden reelt ansvar. Han bør være nogenlunde tilfreds," siger han. 

Forrige artikel Statsministeren henter sin nye departementschef i Justitsministeriet Statsministeren henter sin nye departementschef i Justitsministeriet Næste artikel Her er de syv departementschefer, der har skiftet job siden valget Her er de syv departementschefer, der har skiftet job siden valget