Dansk Magisterforening: Investering i uddannelse er bedre end udflytning

DEBAT: Hvis regeringen har et ønske om at skabe et Danmark i balance, er løsningen at investere i uddannelser frem for at flytte statslige arbejdspladser. Lad os hellere skabe nye jobs end blot flytte jobs, skriver Camilla Gregersen.

Af Camilla Gregersen
Formand, Dansk Magisterforening

8.000 statslige arbejdspladser har regeringen besluttet at flytte fra hovedstadsområdet til andre steder i landet, og godt halvdelen af flytningerne er gennemført.

Men regeringens ambition om at få flere arbejdspladser uden for hovedstadsområdet modarbejdes af den selvsamme regering, når der spares på uddannelse. 

Uddannelser lukker i mindre byer
Med den ene hånd flytter man rask væk statslige arbejdspladser fra hovedstadsområdet, mens man med den anden gennemfører besparelser på uddannelsesområdet, der betyder, at lokale uddannelsesinstitutioner må dreje nøglen om.

Senest gælder det VUC’er i byer som Brovst, Rudkøbing, Varde og Frederiksværk.

Det betyder, at der forsvinder lokale arbejdspladser, og at der nu bliver længere til et uddannelsessted for de lokale borgere, der gerne vil uddanne sig.

Det får konsekvenser for lokalsamfundet. Og når der ligger et erhvervsakademi eller en professionshøjskoleafdeling i byen, smitter det positivt af i regionen i form af arbejdspladser, butiksliv og familier, der bosætter sig.

Besparelser og lukning af lokale uddannelsessteder modarbejder ønskerne om at få flere til at bo i alle dele af landet, for ofte flytter borgerne hen og bor i nærheden af uddannelsesinstitutionerne.

Lokal vækst bremses  
På universiteterne koster besparelserne også arbejdspladser i stort omfang. På Aalborg Universitet er senest 107 stillinger blevet nedlagt som direkte konsekvens af omprioriteringsbidraget.

Det er en katastrofe.

Det går ud over både universitetets undervisning, forskning og fagmiljøer, men det har også længerevarende betydning for hele den nordjyske region – og arbejdspladser i regionen, når vækstlokomotivet bremses.

Alt i alt er der blevet nedlagt 3.100 stillinger alene inden for de videregående uddannelser under den siddende regering. Det er svært at se, hvordan den udvikling er med til at sikre et Danmark i balance og i udvikling.

Vi har brug for en mere visionær kurs inden for uddannelsesområdet, så arbejdspladser i hele landet kan få gavn af dygtige færdiguddannede.

Udflytning kan være fatal
Uanset om man er rød eller blå, er det nok svært at betegne udflytningen af de statslige arbejdspladser som en entydig succes.

Tallene viser, at det har været svært at få medarbejderne til at flytte med. Det har betydet et tab af ekspertise og produktivitet, som det tager år at opbygge, og det har flere steder medført markant længere sagsbehandlingstider i offentlige myndigheder.

Der er selvfølgelig gode historier, særligt de steder, hvor flere nævn eller styrelser er blevet flyttet hen til én lokation, så der kan opstå synergi mellem de forskellige områder.

På mange af de udflyttede områder kan ekspertisen også genopbygges af nye dygtige medarbejdere efter et stykke tid. På andre er der nok ikke tvivl om, at udflytningerne er anderledes fatale. Det gælder institutioner som Dansk Sprognævn og Det Økonomiske Råd, der flyttes til henholdsvis til Bogense og Horsens.

Det er højt specialiserede institutioner med højt specialiserede medarbejdere, og man behøver ikke være spåkone for at forudse, at kvaliteten i deres arbejde kommer til at falde som konsekvens af udflytningen. 

Herfra kunne et råd til regeringen lyde: Ja tak til et Danmark med arbejdspladser i hele landet, men man skal ikke tage med den ene hånd og give med den anden. Investering i uddannelse er investering i et Danmark i balance.

Forrige artikel DF: Vi taber de unge i provinsen, hvis uddannelser ikke decentraliseres DF: Vi taber de unge i provinsen, hvis uddannelser ikke decentraliseres Næste artikel DI: Statens forbrug af konsulenter styrker samfundet DI: Statens forbrug af konsulenter styrker samfundet