Giv lægerne incitament til telemedicin

DEBAT: Støvet har knapt lagt sig efter lanceringen af regeringens nye handlingsplan for telemedicin. Nu er spørgsmålet: Hvad er næste skridt, spørger direktør i IT-Branchen Morten Bangsgaard.

Af Morten Bangsgaard
Administrerende direktør for IT-Branchen

Den nye plan er et godt afsæt for at styrke danskernes brug af telemedicin. Det er dog helt afgørende, at der nu bliver taget fat på, hvordan vi skaber de rette økonomiske incitamenter blandt lægerne og bredt i sundhedssystemet til at bruge telemedicin.

Telemedicin har en række fordele både servicemæssigt og økonomisk. Men der er brug for at opdatere afregningsmekanismerne i sundhedsvæsenet, så de aktører, der vælger, hvilke behandlingsformer borgerne skal have, har direkte økonomisk tilskyndelse i deres hverdag til at bruge telemedicin. Kun sådan får vi skabt effektiviseringer til gavn for borgerne og samfundsøkonomien. Derfor er en justering af de såkaldte DRG-takster* et centralt næste skridt, som kan sikre, at de telemedicinske mål bliver realiseret hurtigt.

Vi kan ved at skabe de rette økonomiske incitamenter for telemedicin få et bedre og mere effektivt sundhedsvæsen. Men en udbredt brug af telemedicin i Danmark har samtidig nogle store fordele for de virksomheder, der leverer de velfærdsteknologiske løsninger. Denne synergi og dobbelteffekt er netop en af grundtankerne bag regeringens Vækstteam for Sundheds- og Velfærdsløsninger.

Handleplan god start
For at udnytte denne synergi fremadrettet skal investeringerne i telemedicin øges de kommende år, ellers kommer vi i Danmark til at halte bagud internationalt set. Handleplanen er en god start, men det bliver nødvendigt for løbende at satse på flere områder i de kommende år.

Med handleplanen får vi den første storskala-udrulning af telemedicin i Danmark, som kan give en række erfaringer. Blandt andet værdifulde erfaringer om, hvordan vi skaber de bedst mulige incitamenter og arbejdsgange i sundhedssystemet, så de telemedicinske tilbud bliver brugt rigtigt og effektivt. De erfaringer kan vi bruge, når næste storskala-satsning inden for telemedicin skal sættes i værk.

Der bliver brug for nye investeringer de kommende år, men det handler langt fra bare om penge. Mindst lige så vigtigt er det, at de fremtidige områder, der skal satses på, bliver klarlagt så hurtigt som muligt. Det er afgørende for virksomhederne, der skal levere løsningerne og for de offentlige myndigheder, sygehuse og kommuner. Der er brug for et pejlemærke for udviklingen af produkter, og for måden arbejdet i sundhedssystemet bliver tilrettelagt på. Nye telemedicinske løsninger bliver ikke bygget fra den ene dag til den anden, og sygehuse og kommuner skal også gøre sig klar til at kunne tage den nye velfærdsteknologi i brug.

Brug for storskala-satsninger
Vi kan og skal udnytte den synergi, der ligger i at udvikle og bruge telemedicin i Danmark. Vi har i Danmark en stærk international position inden for telemedicin. Men vi har brug for nationale storskala-satsninger, hvor der helhjertet udrulles komplette telemedicinske løsninger. Kun sådan kan vi tage skridtet videre og konvertere et stærkt omdømme til konkret eksport af telemedicinske produkter og services.

Det første skridt starter med at skabe et klart incitament i sundhedsvæsnet til i praksis at bruge denne første storskala-bølge af telemedicin i Danmark. Det vil skabe en positiv spiral med udbredelse og positive resultater for både borgere og samfundsøkonomi, som umiddelbart efter vil skabe mod på og efterspørgsel efter yderligere satsninger.

 

 

Forrige artikel Hør godt efter, hvad I selv skriver Næste artikel Handikappede: Velfærdsteknologi - ja tak Handikappede: Velfærdsteknologi - ja tak