Civilt overblik: Kulturelle skærmydsler, knas i parforholdet, en saga og et lille stykke filmhistorie

UGEREVY: Besparelserne på kulturlivet får fonde til at sige fra. De vil ikke definere kulturpolitikken. Og så er der kurrer på tråden i forholdet mellem foreninger og kommuner.

Velkommen til det civile overblik på en uge, der starter på den internationale dag for tolerance. Det burde jo være anslaget til en artikel, der varsler ro og harmoni i hele det ganske, danske civilsamfund.

Men nej, fra starten bliver freden brudt af fonde, som ikke vil have tildelt rollen som dem, der siger ‘dur’ og ‘dur ikke’ i kulturlivet.

Politiken, sekunderet af flere andre medier, har i den forgangne uge kørt en række artikler om regeringens foreslåede besparelser på kulturområdet. Besparelserne har aktualiseret et principielt spørgsmål: Hvor meget skal fonde gå ind og lappe huller i velfærdssamfundet, når riget fattes penge?

Og her siger fondene altså fra: Politikerne må selv foretage de benhårde prioriteringer på kulturområdet og bestemme, hvilke teatre, museer og orkestre, der skal leve, og hvem der skal dø.

Eller som direktøren i Bikubenfonden, Søren Kaare Andersen, udtrykker det i denne artikel:

“Det er ikke os, der skal lave kulturpolitikken. Vi er ikke folkevalgte.”

Altinget har i øvrigt selv bragt denne gennemgang af hele balladen på kulturområdet.

Fondenes opråb skal dog ikke opfattes som et udtryk for, at de sætter deres pengetanke under lås og slå, som denne artikel fra Aarhus Stiftstidende da også viser. Nordea-fonden har nemlig bevilget 26,5 millioner kroner til et 1.900 kvadratmeter stort såkaldt mentalt fitnesscenter på kunstmuseet Aros.

Kurrer på tråden
Mens den mentale fitness går lyse tider i møde, ser det anderledes grelt ud med den fysiske fitness.

Som denne artikel fra Ugebrevet A4 også indikerer, hersker der et lidt anspændt forhold mellem de frivillige idrætsforeninger og de kommercielle fitnesscentre, som jo konkurrerer om de samme motionister og de samme penge.

Ikke mindst de kommunale kroner er vigtige for idrætsforeningerne. Men de er stadigt vanskeligere at liste ud af kommunekasserne. Og det kritiserede DGI-formand Søren Møller på foreningens årsmøde i sidste weekend:

”Vi oplever, at der er kommuner og politikere, der lytter til og lader sig påvirke af brancheorganisationer og kommercielle interesser. Det er helt uholdbart og uacceptabelt, og politikerne skal tænke sig godt om. Det er en bombe under det frivillige foreningsliv,” sagde han.

Heller ikke i København er der harmoni i forholdet mellem kommune og foreninger. I hvert fald skranter forholdet til en enkelt forening, Islamisk Trossamfund, efterhånden så meget, at kommunen har begæret og bevilget sig selv skilsmisse.

Torsdag aften stemte et flertal i borgerrepræsentationen for at afbryde samarbejdet med den muslimske forening, som ifølge flere politikere ikke udviser støtte til grundlæggende værdier og normer i det danske samfund, skriver Berlingske.

Rod og oprydning
I den efterhånden langstrakte saga om Feld, Meld og Messerschmidt bød ugen på det, man vel kan kalde et mellemspil. Den kritiske, nu tidligere DF’er, Rikke Karlsson, havde fået tilbud, at hun på en generalforsamling i partialliancen Meld kunne se detaljerede bilag for brugen af EU-midler. Det kom ikke til at ske.

“Det var spild af tid,” sagde Rikke Karlsson efter mødet til Jyllands-Posten. Bemærk: Artiklen kræver abonnement på avisen.

Anderledes orden på sagerne er der i den erhvervsdrivende milliardfond KFI. Eller det er der i hvert fald kommet.

For efter en perlerække af skandalesager tilbage i 2012 blev Jesper Loiborg hentet ind fra Dagrofa og sat i spidsen for KFI.

Og det har vist sig at være den rette disposition. For ifølge Børsen er fonden, som sidder på 500.000 kvadratmeter mursten og 3,4 milliarder kroner, nu i superligaen, hvad angår god selskabsledelse. Artiklen kræver abonnement til Børsen.

Skide godt, Egon
Og så til en nyhed, der bør vække glæde, uanset om man hedder Olsen, Frandsen eller Jensen til efternavn.

For hvem husker ikke det legendariske ‘Gule Palæ’, kommandoposten, hvor Børge får job i filmen ‘Olsen-banden På Sporet’ fra 1975?

Til stor gru for Olsen Banden Fanklub DK har bygningen været nedrivningstruet, men i den forgange uge kunne fanklubben annoncere, at der nu foreligger en timet og tilrettelagt redningsplan.

A. P. Møller Fonden har nemlig åbnet sit (Franz Jäger) pengeskab og bevilget 1 ud af de 1,3 millioner kroner, det koster at flytte og renovere bygningen. Herudover har fanklubben selv indsamlet 75.000 kroner. Så alt tyder på, at der faktisk kommer en lykkelig udgang på en historie om det navnkundige trekløver.

Det er i øvrigt planen, at palæet skal flyttes til Gedser. Det kommer til at se således ud.

Ugen, der kommer
Og hermed skruer vi fremtidsbrillen på og skuer ud over den uge, vi netop har taget hul på.

Mandag eftermiddag afholdes VM i kreativt entreprenørskab for fjerde gang. Det er i København, at deltagere fra hele verden vil præsentere forretningsideer om alt fra gentænkt fiskekonserves til midlertidige papbyer. HKH Prins Joachim deltager i prisoverrækkelsen, der foregår onsdag mellem 16.30 og 18.

Fredag er der seminar om socialt iværksætteri, hvor både nye og mere garvede idemagere kan få rådgivning til deres forretningsplaner.

Og den kommende weekend holder Venstre landsmøde i Herning. Ud over alt det rituelle vil der være diskussion af den kommende folkeafstemning om retsforbeholdet.

Herfra vil vi ønske jer alle i det civile Danmark en god uge. Og husk tolerancen. Der kan blive brug for den, før man ved af det.

Forrige artikel Manden, der ville redde andre for at redde sig selv Manden, der ville redde andre for at redde sig selv Næste artikel Civilsamfundets ABC: F for Forening