Civilt overblik: De styrede idrætten, men så skete noget chokerende – og andet clickbait fra ugen, der gik

UGEREVY: Chokerende regnekoks i dette ministerium, derfor kommer flere socialt udsatte til lægen, og denne aktie er for stærk tobak til Kræftens Bekæmpelse. Vi clickbaiter videre fra det civile – og du bliver chokeret, når du ser, hvor det ender.

Det er mandag i det civile og dermed også tid til det civile overblik, som i disse uger er krydret med journalistisk raffinement fra øverste hylde: clickbaiting.

Serveret kun for dig, kære læser. 

Og vi kan allerede nu afsløre, at vi venter med at udløse spændingen; du skal hænge på lidt endnu for at få at vide, hvad det mon var for noget uventet noget, som skete i idrætsforeningerne.

Det er nemlig eksamenstid i det danske land, og nogle potentielt solstiksramte embedsmænd har været på pinebænken i matematik.

Her er embedsmændene, der stadig ikke kan regne ...
Sagaen om fondenes fradrag ser nemlig endelig ud til at have fået en ende. Torsdag fik de borgerlige således bakset loven igennem, så fondenes konsolideringsfradrag nu er reduceret fra 125 til 104. Vedtagelsen af lovforslaget er trukket i langdrag, fordi Skatteministeriets regnedrenge ad to omgange har regnet skævt i forsøget på at hente et provenu på præcis 200 millioner.

Men der skal mere end en smule regnesløseri til at slå en flok skatteministerielle medarbejdere ud af kurs. Så da de fik endnu en gylden mulighed for at sætte fingrene rigtigt på lommeregneren, greb de den fluks og ...

Dumpet! De fondsfinansierede censorer fra KPMG er alt andet end imponerede over embedsmændenes anstrengelser og har endnu en gang været i gang med den røde tus. Bruger man samme forudsætninger som embedsmændene, bliver provenuet med et konsolideringsfradrag på 104 ikke på de ønskede 200 millioner. Det bliver på 250 millioner.

”Skatteministeriet har tydeligvis været under tidspres for at få lavet disse beregninger. Og deres hjemmearbejde er så blevet derefter,” siger partner i KPMG Peter Rose Bjare til Altinget.

Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen bakker egentlig op om KPMG’s udlægning, men har kastet håndklædet i ringen i denne omgang og valgte at lægge stemmer til, at lovforslaget kunne køre igennem.
”Fondene og KPMG ser ud til at have ret i deres beregninger. Men det er op ad bakke at debattere med Finansministeriet og Skatteministeriet, når de mener, de har ret,” siger Brian Mikkelsen.

Læs hele historien her.

Sådan kan musik hjælpe i yderområderne ...
Og vi fortsætter med at sælge gamle vin på nye flasker ved at svælge videre i egne historier fra ugen, der gik.
Ugen bød nemlig også på en ny klummeskribent på Altinget: civilsamfund. Den tidligere innovationsdirektør ved Roskilde Festival Esben Danielsen skrev torsdag, at festivaler kan blive en civil dynamo for trængte lokalsamfund.

“Et rent mylder af større og mindre sommerfestivaler med festligt, skarpt, udfordrende, kunstnerisk, hyggeligt eller bare sjovt indhold. Musik er ofte det bærende, men festivaler er meget mere end musikken. De kan blive det samlingspunkt, som får et lokalsamfund til at trives og udvikle sig,” skrev han blandt andet.

Læs hele klummen her

Og apropos festivaler. North Side i Aarhus løber af stablen om et par uger, og de mangler hele 400 frivillige for at få musikken til at spille (det er en metafor, hvis du skulle være i tvivl).

Læs mere på stiften.dk.

Janus troede, han skulle alene til lægen, men se så, hvad der skete ...
Og vi bliver i Aarhus, hvor borgere på kanten af samfundet nu har fået en håndsrækning. Aarhus Kommune mener nemlig, man kan bekæmpe ulighed i sundhed ved at give socialt udsatte personer en følgesvend, når de skal til lægetjek og kontroller. Og 50 frivillige har påtaget sig opgaven, skriver dr.dk.

“Mange af dem ville ikke komme, hvis de ikke havde en støtte. Derfor er det vigtigt at tage fat i lige præcis den gruppe,” siger sygeplejersken Line Raunsbæk Knudsen til dr.dk.

Hun behandler førtidspensionisten Janus Ørbæk Holmgaard, som er glad for at få følgeskab, når han skal til lægetjek. Han kan nemlig ikke altid overskue, hvad det præcis er for nogle meldinger, han får fra personerne i de hvide kitler.

“Nogle gange får man så meget information, at det kan det være svært at håndtere. Hvad var det, lægen sagde, jeg skulle huske til næste gang? Hvad var det, jeg skulle gøre?, forklarer han.

Læs hele historien fra dr.dk her.

Denne ngo-nestor modtager ridderkorset
Er det så blevet tid til at breake historien, der vil være en bombe under vores forestilling om de danske idrætsforeningers medlemmer?

Ikke endnu. Først skal vi lige fortælle, at Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm har modtaget dronningens ridderkors.

“Andreas Kamm har meget fortjent fået den største kongelige anerkendelse for sin mangeårige indsats for verdens flygtninge,” lød det begejstret fra organisationens formand Stig Glent-Madsen i en pressemeddelelse.

Jonas Lindholm, der er generalsekretær i Red Barnet, brød også ud i en lille skåltale på Twitter.

"En velfortjent hæder og anerkendelse til Danmarks humanitære nestor og rollemodel for os andre," kvidrede han.

Vi skal også lige et smut forbi Venligboerne, der har måttet lægge øre til lidt af hvert fra det brusende meningshav på Facebook. Det har fået Københavns integrationsminister Anne Mee Allerslev til at fare i blækhuset for at forsvare de mange danskere, der hilser flygtninge velkommen.

Læs mere her

En aktie er alt for stærk tobak – kan du se hvorfor?
Og så lidt økonomi. PFA’s aktieportefølje viser sig nu at være alt for stærk tobak for de ansatte i Kræftens Bekæmpelse.

På trods af organisationen erklærede mål om at bekæmpe rygning, sparer organisationens medarbejdere nemlig op i en firmapension, der blandt af består af tobaksaktier.

"Det er én af de situationer, hvor man som arbejdsgiver og organisation sidder fortvivlet tilbage, for vi ønsker ikke, at vores medarbejderes opsparing skal placeres i tobaksaktier," siger direktør for Kræftens Bekæmpelse Leif Vestergaard Pedersen til business.dk.

Læs hele historien her

Så går vi breaking ...
Og inden din tålmodighed går op i røg, vil vi nu afsløre de chokerende tal for udviklingen i medlemssammensætningen i de danske idrætsforeninger. Vi vil dog samtidig varedeklarere og advare om, at hvis du fortsætter, så er det på eget ansvar. For nu bliver det vildt. 

En ny undersøgelse fra Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved SDU kortlægger, at der er kommet langt færre yngre trænere og instruktører de sidste 10 år. I 2004 udgjorde de 20-39-årige præcis halvdelen af den samlede volumen af trænere, mens det tal var faldet til 32 procent i 2014. 

Og den chokerende forklaring? De yngre ser ud til at have fået travlt med andre ting ...
”Faldet i andelen af frivillige på 20 til 39 år kunne indikere, at der er vilkår i arbejds- og hverdagslivet, som gør det vanskeligt for voksne i den alder at prioritere tiden til at påtage sig en træner- eller ledertjans i en idrætsforening,” siger adjunkt ved SDU Karsten Elmose-Østerlund i en pressemeddelelse fra SDU.

Til gengæld er de ældre blevet langt mere aktive. Se tallene, og du vil aldrig få samme ... okay, okay ... Du kan også bare se graferne.

De kommer her.

Næste uge
Ugen i det civile bliver sparket i gang med et morgenmøde mandag, hvor Benjamin Rud Elberth fortæller, hvordan man får social medie-succes på folkemødet. Det foregår hos Altinget. Og torsdag er Altinget igen arrangør, når Robert Hinnerskov fra Isobro opdaterer deltagerne om spillet om den nye udlodningslov. Senere torsdag holder Globalt Fokus en workshop, hvor man forsøger at gøre deltagerne klogere på, om civilsamfundet er klar til fremtiden. Læs mere her.

Der er også basis for at skåle i bobler eller kølig rosé i sommersolen den kommende uge. Tirsdag fylder Sussanne Olsen nemlig 60. Hun er formand for Dansk Handicap Forbund. Og søndag byder civilsamfundet på endnu en fødselar, der fylder rundt, når bestyrelsesformanden i Augustinus-Fonden Anne Birgitte Gammeljord kan fejre sin 60-års fødselsdag.

Og efter denne chokerende tur i den civile karrusel burde du nu være klar til arbejdet. Men du gætter aldrig, om vores clickbaiting fortsætter i næste uge ...

Forrige artikel Har du været et rummeligt individ i dag? Har du været et rummeligt individ i dag? Næste artikel Regeringen slår to fluer med ét skattesmæk Regeringen slår to fluer med ét skattesmæk