Arbejdshest skal øge fokus på udsatte børn i Danmark

PORTRÆT: Red Barnets nye generalsekretær ligger sjældent på den lade side og beskrives som den rette mand til at gennemføre en ny strategi. Men han skal blive bedre til at kommunikere i øjenhøjde med danskerne, siger mangeårig kollega.

Det var tydeligvis et populært valg, da Red Barnets bestyrelse tirsdag samlede medarbejderne for at præsentere den nye generalsekretær. Med sig havde de den konstituerede generalsekretær, 45-årige Jonas Keiding Lindholm, som havde sagt ja til at gøre arrangementet permanent. Det medførte stående ovationer fra de 125 medarbejdere på sekretariatet på Rosenørns Allé i København.

“Det fortæller jo lidt om, at Jonas har været en populær chef det sidste halve år,” siger bestyrelsesformand Lars Svenning Andersen.

Det lå ellers ikke nødvendigvis i kortene, at Jonas Lindholm ville få tilbudt stillingen permanent. Efter afskedigelsen af Mimi Jakobsen i juni var bestyrelsen indstillet på at give sig god tid til at finde hendes afløser. Man allierede sig med professionelle headhuntere og var i dialog med flere kvalificerede bud. Men Jonas Lindholm overhalede et kvalificeret kandidatfelt indenom ved som konstitueret leder at føre Red Barnet-skuden sikkert gennem rørte vande.

"Særligt hans håndtering af en sparerunde overbeviste os," forklarer Lars Svenning Andersen.

Regeringens bebudede nedskæringer på ulandsbistanden betyder nemlig, at organisationen under Jonas Lindholms ledelse har været nødt til at fyre 15 medarbejdere. Her skulle han have ført kniven konsekvent, men stadig så tilpas nænsomt, at han ikke fik medarbejderne imod sig.

Arbejder 24/7
Han har også haft en solid kapital at tære på i organisationen. Han har været ansat i mere end 10 år, senest som vicegeneralsekretær, inden han blev konstitueret generalsekretær i sommer. Jonas Lindholm beskrives som en passioneret arbejdshest, der kan fanges på mobilen både mandag klokken 06:00 og lørdag klokken 01:30. Den nyudnævnte generalsekretærs arbejdsmoral er til tider så høj, at tidligere kollegaer udtrykker bekymring for, om han nogensinde kobler rigtigt af.

Jonas Lindholm har en bred indsigt i Red Barnets aktiviteter, men nødhjælpsområdet fremhæves som hans helt store styrke. Når katastrofen rammer i ét af verdens brændpunkter, kan han trække på et stort bagkatalog fra sine mange i år i felten for blandt andet World Food Programme.

"Bare organiseringen af en flygtningelejr kan hurtigt blive meget politisk, og der har han både den praktiske erfaring og den strategiske forståelse til at håndtere det som en fisk i vandet," lyder det fra en kilde, som har arbejdet tæt sammen med Jonas Lindholm.

Netop kombinationen af mange års praksiserfaring og stort strategisk overblik fremhæves som hans store force - både som leder og som kollega.

"Hans engagement smitter, og han formår at skabe begejstring hele vejen ned igennem en organisation. Og selvom han sætter barren for sin egen indsats højt, synes jeg faktisk ikke, han stiller for store krav til sine medarbejdere," siger en kollega gennem flere år.

Kan fremstå højpandet
Ind imellem kan Jonas Lindholm dog godt trænge til at blive trukket ned på jorden. Ifølge Altingets kilder kommunikerer han stilsikkert, men skal til tider huskes på, at han skal lue ud i fremmedordene og levere sine budskaber i øjenhøjde med danskerne.

"Nogle vil nok sige, at han indimellem fremstår lidt højpandet", lyder skudsmålet blandt andet fra én i hans professionelle netværk.

Jonas Lindholm får rig lejlighed til at træne sine kommunikative evner de kommende år, hvor han skal mindske Red Barnets afhængighed af såkaldt "øremærkede" midler fra blandt andet Danida og EU. Han har fået en bunden opgave, der lyder på at skaffe flere medlemmer og øge indtægten fra danske virksomheder og fonde. 

Herhjemme vil indsatser som sommerlejre og anti-mobbekampagner fortsætte med uformindsket styrke. Men samtidig har bestyrelsen en klar forventning om, at Red Barnet kan øge hjælpen til udsatte børn på danske asylcentre og i ghettoer. De penge skal Jonas Lindholm finde ved at drosle ned for flere af de internationale aktiviteter. 

Og arbejdshesten er allerede i gang. Han er tiltrådt stillingen med øjeblikkelig virkning.

Forrige artikel Ellemann i samråd om syltede puljemidler Ellemann i samråd om syltede puljemidler Næste artikel Manden, der ville redde andre for at redde sig selv Manden, der ville redde andre for at redde sig selv