VK-udspil er sund fornuft

Koncentrat af lederen "Sund politisering" i Berlingske, 28 august 2003

Kulturkampens nødvendighed understreget

De fleste af regeringens ideer i dens nye program er båret af sund fornuft og basal retfærdighedssans. Ganske vist er en velfærdskommission som påpeget her i går en discountløsning, og i det øvrige grundlag er ikke samtlige detaljer lige gennemtænkte.

Men sådan er det med den slags store politiske udspil. De er rå klodser, der skal slibes til i måneders lovgivningsarbejde. Det helt afgørende er noget andet - den gennemgående idé i grundlaget: Folk skal belønnes, hvis de bærer sig fornuftigt ad. Det skal have konsekvenser, hvis man bærer sig dumt ad. Den tager udgangspunkt i individet og respekterer borgerne som myndige personer med forstand til at træffe egne valg.

Ret beset er det så rimeligt og nærliggende, at det nærmer sig det banale. Alligevel har vi at gøre med noget af en kulturrevolution. For holdningen er ny herhjemme. Den peger i stik modsat retning af det formynderi, som har udgjort det ideologiske kit i centrum-venstre tænkningen, der i nogle årtier har domineret vores kollektive bevidsthed.

Derfor bliver udspillet også over en bred bank - hos oppositionen, hos det offentligt understøttede organisationsliv og i mange medier - behandlet som én stor provokation. Det er helt forventeligt, såvel politisk som journalistisk. Men det understreger også berettigelsen og nødvendigheden af den erklærede kulturkamp, det intellektuelle opgør om værdier, som omsider er kommet i gang.

Virkeligheden er, at VK-regeringen hidtil kun har flyttet symbolske grænser.(...)

Pointen er, at der er sket en fantastisk sund politisering af masser af forhold, som vi ellers i en generation bare har været vant til at tage som naturgivne. Det er blevet legalt at stille spørgsmål ved tingenes hidtidige orden. (...)

Forrige artikel Foghs noget-for-noget Næste artikel S-front mod Stavad i strukturdebat