S-front mod Stavad i strukturdebat

Koncentrat af lederen "Ny front i struktur-debat" i internetavisen dk-nyt 28. august 2003 om fem S-borgmestres reaktion på fornyet regeringsgrundlag.

Nyt udspil fra S-bykonger er et frontalangreb på konsensus i KL - og på kommunal-ordfører Ole Stavad (S).

VK-regeringens nye regeringsprogram fra i går viser på flere måder hvordan regeringen vil - og ikke vil - reformere strukturen i den offentlige sektor. Regeringen vil fremlægge et forslag til reform af den regionale kommunale struktur. Men den vil kun eventuelt fremlægge forslag til reform af den primærkommunale struktur. Med andre ord er både Venstre og Konservative nu klar til at nedlægge amterne, men ikke til at tvinge kommunerne sammen i større enheder.

Udspillet er omgående blevet besvaret af fem fremtrædende socialdemokrater: Anker Boye, Kjeld Hansen, Henning Jensen, Vagn Ry Nielsen og Flemming Knudsen skriver i dag i en fælles udtalelse, at Danmark inden kommunalvalget 2009 skal være inddelt i nye og større kommuner, som er bygget op omkring bycentre, og som er store nok til at overtage amternes skatteudskrivning og en lang række amtslige opgaver. Blandt andet en del sundhedsopgaver i nye sundhedshuse, som arbejder sammen med ny store regioner.

De fem herrer er ikke hvem som helst. Der er tale om bykongerne i Odense, Herlev, Næstved og Horsens samt den tidligere bykonge i Århus, rådmand Flemming Knudsen. Og så er de alle fem medlemmer af KL's bestyrelse. Med udtalelsen genindsætter de fem diskussionen om kommunestørrelser på den politiske dagsorden.

Deres oplæg er gennemarbejdet og konsekvent. Det giver et bud på løsningen af strukturproblemerne i sundhedsvæsenet og regionalpolitikken, og kan ikke ignoreres af hverken regeringen, af KL og Amtsrådsforeningen, og af bykongernes eget parti.

Med de fem bykonger i spidsen sender de større bykommuner i Danmark et tydeligt signal om, at de ikke vil finde sig i at blive kørt ud på et sidespor i strukturdebatten, af hensyn til interesserne i de mange små (Venstre-styrede) kommuner. KL eller ej.

Den fælles udtalelse viser samtidig, de 17 mand i KL-bestyrelsen - selvfølgelig - er dybt splittet i spørgsmålet om kommunesammenlægninger. Det var bare ikke meningen, at nogen skulle vide det.

KL kan trues på sin eksistens som det samlede kommune-danmarks talerør, hvis der opstår for mange dybe modsætninger i bestyrelsen.

Men nu er ballonen bristet. Der er simpelthen for mange modstridende holdninger i KL til, at bestyrelsen kan opretholde "radiotavshed".

KL-formand, Ejgil W. Rasmussen (V), har hidtil haft opbakning i bestyrelsen til sin linie i debatten om en kommunalreform, nemlig at holde mund.

Hans princip har længe været, at KL ikke udtaler sig så længe Strukturkommissionen arbejder. Samtidig er det ikke nogen hemmelighed, at borgmesteren fra den lille Gedved Kommune, som ligger klemt inde mellem Horsens og Skanderborg, personligt er imod kommunesammenlægninger. (...)

Udtalelsen fra de fem er også et angreb på Socialdemokraternes kommunal-ordfører i Folketinget, Ole Stavad. Stavad er hjernen bag et oplæg til partiets ledelse, som anbefaler at partiet står fast ved at der skal være tre skatteudskrivende led i Danmark.

Stavad vil gerne diskutere kommunesammenlægninger på et tidspunkt, men amterne skal være bolværket mod VK-regeringens privatiserings-drømme på sygehusområdet. Strukturdebatten er på den måde viklet ind i den ideologiske kamp om den offentlige sektor.

Og mens andre har udpeget amterne som "det svageste led", så ser det ud til at ledende Socialdemokrater, som for eksempel amtsborgmester Bent Hansen fra Viborg Amt, vil have at de skal være garanter for det folkelige og demokratiske sygehusvæsen.

De fem bykonger kunne ikke være mere uenige. I udtalelsen gør de netop meget ud af at analysere sundhedsområdet. Deres krav er, at kommuner og stat går sammen om at finansiere sygehusene. Dermed sikres den demokratiske kontrol, mener bykongerne. Men store dele af sundhedsvæsenet skal drives direkte af de nye storkommuner. Sundhedshusene skal være alle danskeres primære indgang til sundhedsvæsenet. (...)

Forrige artikel VK-udspil er sund fornuft Næste artikel Hang til populisme