VK misbruger J. F. Kennedy

Koncentrat af lederen "Synd for Kennedy" i Jyllands-Posten, 24/2-04.

Regeringen appellerer til øget samfundssind med kampagnen "Noget for noget" og med en pjece med en lang stribe eksempler på, hvordan det i praksis kan udmøntes.

"Vi skal påskønne og belønne dem, der gør en forskel," lød tre ministres parole allerede i går i et indlæg i Jyllands-Posten, da det samtidig blev understreget, at de ikke ønsker et samfund, hvor man kun giver, hvis man får noget igen.

Når man afslutningsvis meget højtideligt bruger John F. Kennedys kendte ord "Spørg ikke, hvad dit land kan gøre for dig, spørg hvad du kan gøre for dit land," er der vel grund til at forvente et tilsvarende ideologisk vingesus, som påkalder en vis begejstring, men desværre ligger det tungt, efterhånden som man når igennem kampagnematerialets lange stribe af eksempler på samfundssind. Det udebliver stort set.(...)

I almindelighed er regeringen jo ikke indstillet på, at en velment ekstra indsats for landet rent arbejdsmæssigt skal belønnes skattemæssigt. Tværtimod straffes folk, som føler denne form for samfundssind.(...)

Flere ministre gør en stor sag ud af at belønne virksomheder med færre kontrolbesøg, når de viser samfundssind ved at opfylde de krav, som loven og myndighederne én gang har fastsat, hvad enten det er på arbejdsmiljøområdet, fødevareområdet eller andre områder. Men er det særligt fornuftigt at udstede løfter om ikke engang at praktisere stikprøvekontrol i en længere periode? Næppe. Det er betænkeligt, men givetvis besparende.(...)

Der skal gives belønning til folk, som udskyder deres folkepension, og det kræver virkelig samfundssind at gøre det, al den stund økonomer mener, at belønningen er så lille, at der ingen fordele er.(...)

Regeringens udspil er ingen stor sag. Den består mest af det, man kalder gammel vin på nye flasker, tilsat en pæn del ideologisk og moralsk hokus pokus. I bund og grund er det jo i forvejen rimeligt enkelt. Arbejde og opgaver skal passes, og loven skal holdes, som det nu kræves.(...)

Udspillet virker mest som et forsøg på at give regeringens image et liberalt og frisindet løft, selv om den på en stribe områder bevidst viderefører det formyndersamfund, den overtog. Det er faktisk synd, at John F. Kennedys format skal misbruges i en så dårlig sags tjeneste.

Forrige artikel Miljøministeren uden stedsans Næste artikel Fængsler trænger til ledelse