Sig frem, debattør

Koncentrat af lederen "Sig frem - regeringen undertrykker kritik" i Politiken 29. juni 2003 om eksperters frygt for at debattere.

SOM FILOSOFFEN KARL POPPER for godt et halvt århundrede så blændende beskrev, har et frit og åbent samfund mange fjender. Ensretningen og undertrykkelsen af forskelligheden truer fra mange kanter, men selv om åbenheden er sårbar, er den paradoksalt nok også demokratiets bedste forsvar.

Det gælder om at bevare samfundet frit, holde debatten levende og folket engageret. Det er netop denne frie 'markedsplads af ideer', som gør demokratier til stærke, levedygtige og succesrige samfund. Det gælder også Danmark, der generelt set er et uhyre solidt og meget åbent samfund. (...)

For at leve og udvikle sig kræver et samfund, herunder det danske, nemlig en solid offentlig debat, og som det fremgår af dagens avis, tyder meget på, at udviklingen på det punkt er gået i den forkerte retning, siden VK-regeringen blev valgt for halvandet år siden.

Efter statsministerens tirader mod 'smagsdommere' og eksperter og det vellykkede mediestunt med at nedlægge snesevis af nævn og råd sidste år er mange ngo'er og organisationer ikke overraskende blevet mindre ivrige efter at kritisere eller blot sætte spørgsmålstegn ved regeringens politik. Man vil jo nødigt selv ende på en ny 'dødsliste' eller få støtten yderligere beskåret.

Forrige artikel Folkets kirke Næste artikel Fogh, hvad nu?