Schmidt ikke egnet som minister

Koncentrat af lederen "Lokalpolitiker" i Politiken, 19. december 2003

MILJØMINISTER HANS Chr. Schmidt er uden tvivl en mand af god vilje: Han vil gerne hjælpe folk. Ministeren er også demokrat: Han synes, at folk selv skal bestemme så meget som muligt. Desværre er det netop disse umiddelbart positive egenskaber, som gør miljøministeren til en farlig mand på posten. Farlig for miljøet. Farlig for regeringen.

Det var ikke noget tilfælde, at Ombudsmandens alvorlige irettesættelse af miljøministeren i onsdags handlede om bevillinger til ministerens hjemegn og til hans gamle arbejdsplads, Sommersted. Hans Christian Schmidt ville gerne gøre noget godt for gamle bekendte ude i lokalmiljøet. Et er, at ministeren naturligvis var tordnende inhabil (Ombudsmanden nøjes med at kritisere, at han ikke havde sikret sig at være habil). Et andet er, at sagen kun er et af talrige eksempler på Hans Christian Schmidts grundlæggende politiske overbevisning, ja hele hans tilgang til det at være minister: lokalpolitik.

Miljøministeren er en lokalpolitiker, som har fået landspolitisk magt, men stadig tænker og agerer som lokalpolitiker.

DE BEVILGEDE 'naturpenge' til Vojens gjorde såmænd kun godt, ingen skade. Men ministerens tankegang, den gør skade. For hvis naturen skal bevares, og miljøet forbedres i Danmark, så er det bydende nødvendigt med centrale ministerielle beslutninger, som er hævet over kortsigtede lokalinteresser.(...)

Hans Christian Schmidt er en minister, som ikke vil være minister. Hvorfor egentlig tvinge ham til det?

Forrige artikel EU selvforstærkende kæmpebureaukrati Næste artikel Forskningsstyrelsen ikke rigtig klog