Retssag nødvendig mod medlemslandene

MEP Ole B. Sørensen (V), der genopstiller ved valget til juni, støtter Kommissionens sag mod medlemslandenes finansministre. Han ønsker reglerne i Stabilitetspagten præciseret.

Kommissionen har valgt at anlægge sag mod medlemslandenes finansministre. Baggrunden er, at selv samme ministre sidste år undlod at indføre økonomiske sanktioner mod Tyskland og Frankrig, som med deres store budgetunderskud overtræder reglerne i stabilitetspagten.

Retssagen kommer til at omhandle det rent proceduremæssige i denne fremgangsmåde. Jeg støtter, at Kommissionen på denne måde får afprøvet om ministrene handlede i overensstemmelse med ånden i stabilitetspagten.

Lande ændrer ikke adfærd
Det er dog de færreste der tror på, at hverken Frankrig eller Tyskland vil ændre på deres førte politik.

Tværtimod ser det ud til, at de også i 2004 vil have så store budgetunderskud, at stabilitetspagtens grænse på max. tre procent af BNP overskrides.

Sagen vil også sætte øget fokus på selve stabilitetspagtens indretning. Er den "dum", som Romano Prodi kom for skade at sige for et år siden. Eller skal vi opbløde den, så der i økonomiske nedgangstider, kan kompenseres for de meget stive regler.

Jeg håber, at retssagen vil føre til, at man får præciseret reglerne, så lignende situationer undgås fremover.

Næste gang er det måske et mindre land, der har økonomiske problemer. Kan de så regne med at lade nåde gå for ret - eller skal det kun gælde store lande. Afklaring og retssag er derfor yderst påtrængende.

Forrige artikel Prostitution er absurd Næste artikel Espersens forslag ud af lommen