Espersens forslag ud af lommen

Koncentrat af lederen "Lommeuld" i Politiken, 27. januar 2004 om et forslag af Lene Espersen

Justitsminister Lene Espersen fremsætter et lovforslag, som allerede har vakt dyb undren i dommer- og advokatkredse. Forslaget, som er hentet med erfaringer fra Norge, giver politiet tilladelse til at visitere folk, uden at der foreligger nogen konkret mistanke om, at de er i besiddelse af ulovlige genstande - læs: knive.(...)

Det bryder klart med forudsætningen om, at man skal kunne færdes som en fri borger i samfundet, uden risiko for at politiet kan kræve at undersøge, hvad man bærer rundt på.(...)

I Justitsministeriets motivationer til lovforslaget hedder det, at det ikke er sådan, at den enkelte betjent kan gå rundt og more sig med at visitere folk.

Der skal være et underbygget grundlag, og visitationen skal foregå på et afgrænset område og i en afgrænset periode.

I forvejen har man jo kontrol ved flyafgange, og ingen synes at føle deres integritet krænket af den grund. Og ydermere: Politiet er selv tilfreds med lovforslaget.

Det er vi ikke. Det er en del af vores tankesæt, at man kan færdes frit med hvad som helst i lommen, lige fra cigaretpakker, som dræber, til ostekringler, som feder, uden at nogen myndighed skal kunne kræve at se nærmere på sagerne.

Afgræsningen mellem mistanke og mulighed er væsentlig. Muligvis er dit lommeindhold af skadelig art, men hvis der ikke er mistanke om, at du vil bruge det til at skade andre med, forbliver det din egen sag.

Forrige artikel Retssag nødvendig mod medlemslandene Næste artikel DONG-salg fornuftigt uanset hvad