Partier vil have Folketinget til at finde advokatfirma til granskning af våbensag

Da det er Folketinget, der er blevet vildledt i våbensagen, bør det også være Folketinget, der er tovholder på den uvildige advokatundersøgelse, mener flere partier.

Folketingets granskningsudvalg bør stå for at finde de advokater, som skal gennemføre undersøgelsen af den såkaldte våbensag, hvor daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og hans ministerium i januar i år gav Folketinget urigtige oplysninger i forbindelse med et milliardindkøb af israelske våben til det danske forsvar.

Samtidig bør det være granskningsudvalget - og ikke Forsvarsministeriet - som advokaterne undervejs i arbejdet kan spørge om hjælp til eksempelvis at finde dokumenter og andet, der kan være relevant i undersøgelsen af sagen.

{{toplink}}

Det mener tre af Folketingets partier.

”Det er Forsvarsministeriet, der har givet Folketinget forkerte oplysninger i en sag, hvor vi har skullet træffe en vigtig beslutning. Derfor giver det mest mening, at undersøgelsen ligger i Folketingets eget granskningsudvalg, og ikke i det ministerium, som selv skal undersøges,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Trine Pertou Mach.

Til møde fredag

På et møde i sidste uge skitserede forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mundtligt, hvordan regeringen forestiller sig, at sagen skal undersøges.

Altinget erfarer, at ministeren her lagde op til, at det skal være Forsvarsministeriet, der bliver opdragsgiver og tovholder på opgaven. Med en følgegruppe på sidelinjen bestående af de partier, som bliver enige om undersøgelsens tilrettelæggelse.

Fredag skal Folketingets partier igen til møde i Forsvarsministeriet. Her forventes Troels Lund Poulsen at præsentere et udkast på skrift til kommissorium for undersøgelsen.

Stærkere parlamentarisk kontrol

Radikale håber, at ministeren vil gå med til at forankre opgaven i granskningsudvalget.

”Det ville være et godt signal at sende for en flertalsregering, at man ønsker at forankre undersøgelsen i granskningsudvalget, så der er en stærkere parlamentarisk kontrol med processen,” siger Radikales forsvarsordfører, tidligere minister Christian Friis Bach.

{{toplink}}

Hos Konservative er man heller ikke vild med ideen om, at Forsvarsministeriet skal være opdragsgiver på undersøgelsen af sig selv.

”Det er dårligt, fordi det skaber et afhængighedsforhold. Den, der betaler for musikken, bestemmer også, hvad der skal spilles,” påpeger Rasmus Jarlov, der er forsvarsordfører og medlem af Folketingets granskningsudvalg for Konservative.

Forsvarsteknisk sag

Professor Michael Gøtze fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet peger på, at der kan være både fordele og ulemper ved at lade granskningsudvalget være tovholder og bestiller af undersøgelsen.

”Det er en overvejelse værd, om granskningsudvalget kunne være opdragsgiver. Det ville trække sagen mere væk fra ministeriet, og det ville signalere en større parlamentarisk forankring,” siger han og fortsætter:

{{toplink}}

“Omvendt er ressortministeriet uden tvivl dem, der ved mest om materien. Våbensagen er på mange måder en ret forsvarsteknisk sag, og det kan tale for den model, som er valgt.”

Forankret i Folketinget

Professor Lasse Lund Madsen fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet mener det ville være bedst, hvis granskningsudvalget var tovholder på undersøgelsen og fandt det advokatfirma, som skal undersøge sagen.

”Undersøgelse af problematiske sager står sig af principielle grunde bedst med at være forankret i Folketinget, da det jo ofte er lovmedholdeligheden af pågældende fagministeries dispositioner, der er genstand for undersøgelsen. Lidt ekstra armslængde vil derfor være at foretrække,” siger han.

Åben og fri proces

Da SVM-regeringen har flertal i folketingssalen, så kan de i princippet tilrettelægge undersøgelsen, præcis som de ønsker. Men netop fordi der er tale om en flertalsregering, så bør det være i regeringens egen interesse, at armslængden bliver længst mulig, mener Enhedslisten.

{{toplink}}

”Regeringen bør have en interesse i, at processen er så åben og fri som mulig. Ud fra perspektivet om, at det er dem, der er en flertalsregering. Det er en af deres ministre, der skal undersøges. Derfor skal det selvfølgelig ikke hedde sig, at det er regeringen, der har dialogen med advokaterne,” siger Trine Pertou Mach.

Færdig i første kvartal

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke lagt sig fast på, om undersøgelsen skal forankres det ene eller det andet sted. Det er op til det flertal af Folketingets partier, som bliver enige om undersøgelsens tilrettelæggelse.

”Jeg har løbende haft partierne til møder om en uafhængig undersøgelse af Elbit-sagen. Der er bred opbakning til en advokatundersøgelse. Det mener jeg er en rigtig model, og det er min forventning, at vi snart får truffet en beslutning om undersøgelsens tilrettelæggelse,” skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Altinget.

Når kommissoriet er på plads, vil opgaven med at lave undersøgelsen blive sendt i udbud.  

Troels Lund Poulsen sagde i sidste uge til TV2, at han forventer, at resultatet af advokatundersøgelsen er klar i første kvartal næste år.

Hvis Folketingets partier til den tid ikke synes, at advokatundersøgelsen kaster tilstrækkeligt lys over sagen, så skal der 60 mandater i Folketingssalen til at granskningsudvalget kan iværksætte sin egen advokatundersøgelse eller nedsætte en granskningskommission.

Forrige artikel Forsvaret fik ekstra våben for knap en milliard for at gå med til våbendonation Forsvaret fik ekstra våben for knap en milliard for at gå med til våbendonation Næste artikel Wammen: Dragsted udlægger Socialdemokratiets politik, som fanden læser Bibelen Wammen: Dragsted udlægger Socialdemokratiets politik, som fanden læser Bibelen