Notat trækker Finansministeriet ind i våbensag

Selvom Finansministeriet var orienteret om den korrekte deadline for et milliardindkøb hos en israelsk våbenproducent, godkendte ministeriet dokumenter, som gav Folketinget en forkert deadline, så købet blev hastet igennem. Indholdet er Forsvarsministeriets ansvar, siger Finansministeriet.

Finansministeriet kan have haft et ansvar for, at Folketinget blev vildledt i våbensagen.  

Embedsværket i Finansministeriet kendte nemlig den korrekte deadline på et israelsk tilbud om at levere nye våben for 1,74 milliarder kroner. Samtidig var ministeriet med i udarbejdelsen af netop de dokumenter, som gav Folketinget vildledende oplysninger om den israelske deadline.

Det viser dokumenter fra Finansministeriet, som Altinget har fået aktindsigt i.

Ifølge dokumenterne modtog den samme medarbejder i Finansministeriet både flere udkast til aktstykkerne fra Forsvarsministeriet og et centralt notat, hvor Forsvarskommandoen 17. januar skrev, at "vedståelsesfristen for tilbuddet er juni 2023".

Dermed var Finansministeriet altså orienteret om, at deadline for tilbuddet var i juni og ikke i januar, som medlemmerne af Folketingets Finansudvalg ellers blev oplyst om i de to aktstykker, da de i al hast blev bedt om at godkende købet fra den israelske våbenproducent Elbit Systems. 

Og alligevel godkendte ministeriet de endelige aktstykker, som Finansudvalget skulle behandle 26. januar for at sætte gang i våbenhandlen. Det fremgår af aktstykkerne, som Altinget er i besiddelse af.

De nye oplysninger i våbensagen vækker opsigt på Christiansborg hos flere af de politikere, der godkendte våbenindkøbene i Finansudvalget. 

Finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen fra SF kalder det "endnu en foruroligende udvikling" i sagen og vil have oplysningerne til at indgå i en kommende og uvildig advokatundersøgelse, som SVM-regeringen og flere partier fortsat forhandler om tilrettelæggelsen af.

Finansministeriet forklarer i en mail til Altinget, at det var Forsvarsministeriets "eget ansvar" at sikre, at oplysningerne i aktstykkerne var korrekte og faktuelle.

Derudover skriver Finansministeriet, at andre ministeriers aktstykker ikke "sædvanligvis forelægges finansministeren, men behandles af de relevante fagkontorer" i ministeriet.

Ordførere: Nye oplysninger skal undersøges 

Våbensagen begyndte at rulle i slutningen af maj, da Altinget kunne afsløre, at Forsvarsministeriet og daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) havde givet Folketinget forkerte oplysninger om israelernes deadline, så en accept af våbenkøbet fra politikerne fremstod mere akut, end det egentlig var. 

Altinget har også tidligere afsløret, at politisk direktør Kasper Høeg-Jensen fra Forsvarsministeriet havde modtaget notatet fra Forsvarskommandoen, og at han derfor var blevet orienteret om den rigtige deadline for tilbuddet fra den israelske våbenproducent Elbit Systems.

Nu viser dokumenterne, Altinget har fået aktindsigt i, altså, at det centrale notat i våbensagen har været delt i en bredere kreds af embedsmænd på Slotsholmen, end det hidtil har været fremme. 

Trine Pertou Mach fra Enhedslisten kalder det "ret vildt", at man har kendt den rigtige deadline for våbenkøbet i Finansministeriet:

"Det her er endnu et argument for, at man ikke kun skal undersøge Forsvarsministeriet. For den her sag har helt tydeligt tråde til andre ministerier også," siger forsvars- og finansordføreren.

Men det er jo fagministeriets opgave at sikre, at Folketinget får korrekte oplysninger? 

"Ja. Men jo flere der kan have vidst, at vi fik forkerte oplysninger, jo flere kunne have stoppet vildledningen. Og hvis vi ikke får undersøgt andre ministerier end Forsvarsministeriet, bliver vi jo aldrig klogere på, hvad der skete," siger Trine Pertou Mach.

Hos Konservative mener partiets finans- og forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, at de nye oplysninger beviser, at israelernes rigtige deadline har været bredt kendt på Slotsholmen. 

"Jeg vil gerne vide, hvem der bestemte, at vi skulle have forkerte oplysninger. Hvem vidste det? Og på hvilket niveau vidste man det? De nye oplysninger gør bare de spørgsmål endnu mere relevante," siger han. 

Som ressortministerium har Forsvarsministeriet vel ansvaret for at give Folketinget de rigtige oplysninger? 

"Ja. Men det er Finansministeriet opgave at betjene Finansudvalget. Derfor må deres ansvar også undersøges," siger Rasmus Jarlov og slår fast, at en kommende advokatundersøgelse ikke kun skal afgrænses til Forsvarsministeriets område.

{{toplink}}

, ,

Forrige artikel Hvordan skal vi forstå Venstres krise? Tre partiveteraner giver et bud Hvordan skal vi forstå Venstres krise? Tre partiveteraner giver et bud Næste artikel Dokumentation: Første officielle tale fra Prins Christian Dokumentation: Første officielle tale fra Prins Christian