Misforstået public service

Koncentrat af lederen "Bundproppen" i Politiken 19. september 2003 om nedskæringer på radioavisen

Danmarks radios fungerende radiodirektør, Jesper Grunwald, har ikke rigtig styr på argumenterne, når han begrunder nye nedskæringer i radioens nyhedsudsendelser med, at sådan opfylder man bedst DR's public service-forpligtelser. For det gør man bestemt ikke.

Radioavisens medarbejdere har kaldt beslutningen om at beskære P4's morgen- og formiddagsradioaviser forkert og forstemmende. Den offentlighed, indgrebet rammer, kunne tilføje, at det ligner et brud på de vilkår, hvorved det har været muligt for DR at sætte sig på ikke mindre end fire radiokanaler.(...)

Nyhedsudsendelserne på P3 er allerede blevet afkortet, og på P4 rammer beskæringskniven nu ikke bare radioaviserne, men også mange populære taleprogrammer, der skal erstattes af kortere og mere overfladiske indslag. Alt sammen med den begrundelse, at DR vil ruste sig til konkurrencen med den private nyhedskanal Sky Radio, der går i luften 15. november.

Argumentet minder om den adfærd, sørøverne i tegneserien 'Asterix' udviser, hver gang de ved et uheld sejler ind i de gæve gallere: De hiver bundproppen op på forhånd og går ned med mand og mus!

Jesper Grunwald, der beklæder en af de højeste stillinger i DR, forklarede i går Politikens læsere, at man var nødt til at lave P4 om, for "public service betyder ikke stilstand, men "for lytternes skyld"". Hans kendskab til engelsk må være begrænset.

Public service betyder, at DR har en pligt til at betjene den danske offentlighed som offentlighed og ikke udelukkende som private forbrugere.(...)

Det er hele begrundelsen for at have en statslig radio- og tv-kanal. Og den er god.(...)

Forrige artikel Helt væk med forbeholdene Næste artikel Drømmen om ét Norden forbliver en drøm