Miljøminister i modvind

Koncentrat af lederen "Symbolsk nødhjælp" i Jyllandsposten 18/3 2005.

MILJØMINISTER Connie Hedegaard har præsenteret den endelige udgave af sin forgænger Hans Chr. Schmidts famøse plan for byggeri af sommerhuse i kystnære områder, som skabte stor furore blandt miljøelskere, der ønsker det hidtidige forbud mod byggeri i disse områder respekteret.

Regeringen kunne have sparet sig selv for en del besvær ved at tage initiativet af bordet, da de voldsomme reaktioner under alle omstændigheder var et vink med en vognstang om, at man havde vovet sig ind på farlig grund. Initiativet er fortsat uønsket i vide kredse på tværs af partiskel, og i betragtning af, at ca. 30.000 sommerhusgrunde i forvejen ligger ubenyttede hen, er det også overflødigt.

Nu risikerer regeringen i stedet at lide den tort, at forslaget slet ikke kan gennemføres. I hvert fald er der ikke flertal for det konkrete plandirektiv udarbejdet af Skov- og Naturstyrelsen, hvis Dansk Folkeparti fastholder sin modstand mod det med en begrundelse om, at ansøgerkommunerne landet over forskelsbehandles. De centrale oppositionspartier S og R har forståeligt nok ingen planer om at redde forslaget i land på et så ømfindtligt område.

Der ligger utvivlsomt stor omhu bag arbejdet med det nye direktiv for at undgå ny og voldsom kritik. Af de 8.000 sommerhuse, som sommerhusloven giver mulighed for at bygge, er der således kun givet tilladelser til godt 5.000 ud af kommunernes ansøgninger om 16.000 i alt. (...)

Skal de fattige udkantsområder støttes med erhvervstiltag af betydning, skal der tages helt andre metoder i brug for at skabe en afbalanceret udvikling i et område.

Det kræver præmiering af udflytning eller betydelig støtte til investering i byggemodning og infrastruktur, og det er en ganske anden og samfundsøkonomisk krævende sag, som kan blive nødvendig, hvis man også af andre grunde ønsker en mere homogen fordeling af landets produktion og arbejdskraft.

Forrige artikel Dansk nej til globaliseringen nytteløst Næste artikel Faren for mistanke