Faren for mistanke

Koncentrat af lederen "Faren for mistanke" i Jyllandsposten 18/3 2005.

I LYSET AF diskussionen om ministres privatøkonomiske interesser rejser der sig nu et andet spørgsmål. Er det acceptabelt, at ikke blot ministre, men også offentlige embedsmænd er medlemmer af ledergrupper, hvor de er i stue med de virksomheder, som de bevilger offentlig støtte til?

Statsministeren har tidligere opfordret sine ministre til kun at være passive medlemmer, fordi medlemskabet kan give anledning til kritik - også selv om den er uberettiget. Nu aktualiseres problemet af uheldige sammenfald mellem de fonde, der bevilger støtte til private virksomheders investeringer i Østeuropa, og de virksomheder, der modtager støtten.

Det handler konkret om, at ledere fra en række virksomheder, der modtager støtte og lån fra de skattefinansierede fonde IØ (Investeringsfonden for Østlandene) og IFU (Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene) deler medlemskab med topfolk fra disse fonde. (...)

Statsministeren kan i den forbindelse gøre to ting: Han kan sikre, at der skabes fuld åbenhed om fondenes bevillinger, og han kan gøre det klart for de embedsmænd, der ikke selv kan se det, at deres uafhængighed og habilitet er uforenelig med deres deltagelse i virksomhedsgrupperne.

Forrige artikel Miljøminister i modvind Næste artikel De ulønnedes løn