KL brændemærker børn for livet

Koncentrat af lederen "Den sorte bog" i Jyllands-Posten, 26/2-04.

Kommunernes Landsforening fremlægger på et møde i Vejle i dag et forslag om, at alle børn fra fødslen til det fyldte 18. år skal have en såkaldt "barnets bog", hvor blandt andre pædagoger, lærere, sundhedsplejere, læger, tandlæger og repræsentanter for de sociale myndigheder skal føre notater om barnets evner, problemer og adfærd.

Forslagsstillerne bedyrer, at formålet jo er at hjælpe børnene.

"Det skal være en beskrivelse af barnets evner og behov, ikke en sort bog med diagnoser og skavanker," siger formanden for børne- og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, borgmester Bjørn Dahl.

I praksis kan man naturligvis ikke skelne på den måde, for hvis evnerne svigter og behovet stiger, er man alle gode viljer til trods i gang med en sort bog med beskrivelse af diagnoser og skavanker.

I praksis vil en enkelt misforståelse eller måske modvilje fra en pædagog eller lærer kunne følge barnet gennem hele opvæksten og måske endda forstærkes undervejs. I værste fald vil en kontrovers med en pædagog eller en lærer kunne brændemærke et barn gennem hele opvæksten.(...)

Set fra de voksnes synspunkt vil en sådan bog endvidere berøve nye personer i barnets liv muligheden for at møde barnet fordomsfrit og gøre sig deres egne iagttagelser.

Undervisningsminister Ulla Tørnæs må et øjeblik have glemt sit politiske udgangspunkt, når hun kalder forslaget "en spændende idé, som hun vil arbejde videre på."(...)

Uanset de gode viljer er forslaget overordentligt usympatisk, for det vidner om en naiv tro på, at overvågning og kontrol fra myndighedernes side altid er til individets bedste.

Det er det sandt at sige ikke.

Forrige artikel Fængsler trænger til ledelse Næste artikel Kina: Slag til oppositionen