Kina: Slag til oppositionen

Koncentrat af lederen "Våben til Kina" i Jyllands-Posten, 27/2-04.

Danmarks forhold til Kina er for længst normaliseret efter bataljen i april 1997, da det lykkedes Kina at afværge et uhørt skarpt dansk resolutionsforslag mod Kinas overtrædelser af menneskerettighederne.

Et forslag, der blev fremsat i FN's kommission for menneskerettigheder. Oprindelig med støtte blandt EU-landene. Men i den afgørende fase svækket, fordi 10 lande sprang i målet.(...)

Danmark er tilgivet og igen inde i varmen på det enorme kinesiske marked.

Og Kina er midt i en forandringsproces, også hvad menneskerettighederne angår. Der sker i disse år under en ny og forynget kinesisk ledelse enorme fremskridt. Politisk, økonomisk og socialt.

Det er logisk og klart et udtryk for Kinas ønske om at blive et fuldgyldigt og ansvarligt medlem af det internationale samfund.(...)

Kina må formentlig længe endnu leve med fødderne i blodpølen fra massakren på Den Himmelske Freds Plads i juni 1989. Spørgsmålet er, hvor længe og hvor tungt omverdenen vil lade erindringen om den ulykkelige begivenhed belaste forholdet til Kina.

Et spørgsmål, der under statsminister Anders Fogh Rasmussens besøg i Kina har fået ny relevans, er ophævelsen af den våbenembargo, som USA og Europa efter Tiananmen-massakren indførte mod Kina.(...)

Nu har den danske statsminister under sit Kina-besøg så sagt, at Danmark ikke på tværs af EU vil modsætte sig en ophævelse af embargoen. Og han er forudsigeligt blevet mødt med en storm af protester fra oppositionen.(...)

Hvad havde oppositionen egentlig forestillet sig. Skulle Danmark endnu en gang sætte fodnoter ind i det europæiske samarbejde? Skulle statsministeren have talt sine kinesiske værter imod og dermed markeret, at de positive ændringer i det kinesiske samfund er gået totalt hen over hovedet på os?

Det er forstemmende at konstatere, at et spørgsmål om Danmarks etik og moral i forhold til de forpligtelser, det giver at være medlem af det store europæiske samarbejde, åbenbart igen skal ende i tom og meningsløs snadren i den politiske andegård.

Forrige artikel KL brændemærker børn for livet Næste artikel S: Regeringen har medansvar for takststigninger