Hellige velfærdskøer får kniven

Koncentrat af lederen "Prioriteret velfærd" i Berlingske, 3. november 2003

Det Konservative Folkeparti har ikke megen medvind i meningsmålingerne. Og efter partiets landsrådsmøde i weekenden er det mere end tvivlsomt, om der dukker flere sympatisører op. Partileder Bendt Bendtsen tillod sig nemlig at sætte spørgsmålstegn ved den måde, velfærdsmaskineriet fordeler penge på. Ja, Bendt Bendtsen dristede sig endda til at hvæsse kniven foran nogle af de hellige køer, som alt for længe har fået lov til at føre en beskyttet tilværelse.

Til de unge var der således et klart budskab om, at ingen under 45 år skal regne med at få efterløn i præmie for at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen. Og for overførselsindkomster skal der satses på reguleringer efter prisudviklingen i stedet for den mere spendable regulering efter lønudvikling, for naturligvis er det uholdbart, at overførselsindkomster vokser hurtigere end indkomster for lavtlønnede i fuldtidsarbejde.(...)

Desværre er der mellem de to borgerlige regeringspartier uenighed om, hvordan velfærdssamfundet kan og skal trimmes. Venstre har den opfattelse, at velfærdsreformer ikke kan vedtages uden om Socialdemokratiet.

Og det er selvfølgelig meget smukt med brede forlig for at sikre holdbarheden også efter næste valg. Men forudsætningen om brede forlig ødelægger mulighederne for nødvendige prioriteringer, når det gælder velfærdsydelser. Det er derfor godt, at de konservative har modet til at melde klart ud, og det vil være endnu bedre, hvis også regeringspartneren Venstre indser, at en vidtrækkende vetoret til Socialdemokratiet på velfærdsområdet ikke indgår i regeringsprogrammet. (...)

Forrige artikel Uge præget af moral og politik Næste artikel Bornholmsk chance ved EP-valg