Ghettoer

Koncentrat af lederen "Ghettoer - Det er ikke ghettoen, der er problemet" i Politiken 30/3 2005.

Tendensen til, at mennesker, der ligner hinanden, klumper sig sammen, er meget stærk. Eller rettere: Selv en ganske svag tilbøjelighed hos den enkelte familie til at foretrække, at der findes en vis andel mennesker, der ligner en selv, i det kvarter, man bor i, vil i praksis føre til en meget høj grad af segregation.

Det viser omfattende studier af både sociale og etniske boligkvarterer i Storbritannien og USA, hvor problemstillingen har mange, mange årtier på bagen. Forestillingen om, at man bare kan bryde dette mønster, må derfor betegnes som en af de største politiske illusioner i den social- og integrationspolitiske debat. (...)

Det er derfor helt urealistisk at tro, at Venstres seneste påfund - et blankt forbud mod, at tilflyttere bosætter sig i disse områder i de første syv år, de er i landet - vil ændre billedet. (...)

BETYDER DET, at vi så bare skal leve med de onde cirkler, som etniske ghettoer, der også er sociale ghettoer, så åbenbart kan skabe?

Naturligvis ikke. Odense Kommune, der netop har erkendt, at beboersammensætningen i Vollsmose ikke står til at ændre, har ikke desto mindre haft solid succes i området: Kriminaliteten er faldet, det samme er arbejdsløsheden, og gennemsnitsindkomsten har været stigende.

Hvis målsætningen havde været mindre 'etnisk' - at få flere gammeldanskere til at flytte ind i nyrenoverede lejligheder - og mere bredspektret, kunne der måske endda været nået endnu bedre resultater for de samme penge.(...)

Eller er det bare viljen til at føre en brutal udlændingepolitik, der spærrer for udsynet?

Forrige artikel Clausen giver globaliseringen et ansigt Næste artikel Udsigt til svag socialdemokratisk ledelse