Foghs spark til erhvervslivet

Koncentrat af lederen "Ret og rimeligt" i Information, 20/2-04.

"Jeg taler ikke om moral, men jeg taler om ret og rimelighed, og det tror jeg faktisk, der er mange i dette samfund, som er enige med mig i".

Sådan sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen under debat i Folketingssalen om virksomheders udnyttelse af huller i skattelovgivningen.

Statskassen er gået glip af trecifrede millionbeløb, fordi de store danske virksomheder er dygtigere til at finde hullerne i skattelovgivningen, end den småslumrende skatteminister Svend Erik Hovman (V) er til at lukke dem. Uden tvivl et irriterende faktum for en skatteminister, der konsekvent har afvist eksistensen af huller i skattelovgivningen med samme nidkærhed, som han har forsvaret skattestoppet.(...)

En mediestorm som – sikkert til Hovmans store forundring – statsminister Anders Fogh Rasmussen har bidraget gevaldigt til. På sit ugentlige pressemøde langede Statsministeren nemlig kraftigt ud efter landets største virksomheder for konstant at udfordre skattelovgivningen for at sikre sig fradrag:

"Rent personligt kan jeg som borger godt føle mig en lille smule krænket over, at der er nogen, som føler, at de hele tiden skal gå lige til grænsen, når det gælder om at presse citronen. Og de gør det bare med henvisning til, at skattetrykket er så højt, at hvis lovgivningen er sådan, så har vi også lov til at presse citronen lige til det yderste. Jeg synes godt, at man her kan anlægge nogle almene betragtninger om ret og rimelighed", sagde statsministeren.

Umiddelbart kan det forekomme besynderligt, at Fogh på den måde underløber sin skattemininister, men sandsynligvis ligger der en klar strategi bag. For det første forsøger Fogh at sende et klart signal til befolkningen, der handler om, at han varetager den almindelige danskers interesser frem for de store selskabers.(...)

For det andet forsøger han at sende skatte-aben videre til virksomhederne i stedet for at have den stående udstillet på regeringens præmiehylde.(...)

For det tredje falder udmeldingen fint i tråd med den liberale grundtanke om, at man skal lovgive om så lidt som muligt. At man skal stole på de private interesser og støtte sig til virksomhedernes følelse af ansvarlighed.(...)

Foghs udmelding er i virkeligheden meget moderne – og lidt pudsig. Han udstiller nemlig det liberale dilemma mellem at anse virksomhedenes eneste ansvar og rationale som det strengt økonomiske eller at betragte virksomhederne som moralsk forpligtede til at påtage sig et samfundsansvar.(...)

Men i sin iver efter at imødekomme den almindelige vælger og flytte fokus glemmer statsministeren den mellemregning, der skal rykke traditionelt tænkende virksomhedsledere. En opfordring om at handle ud fra et moralsk rationale er nyttesløs – det handler trods alt stadig om bundlinien.(...)

Ikke desto mindre kan Statsministeren meget vel have sparket debatten om virksomhedernes samfundsansvar i gang, og det kan vise sig at blive en dyr fornøjelse for de virksomheder, der er for tunge i bagen. At virksomhederne tager udfordringen alvorligt viser den regulære flodbølge af modtræk, spin og bagatellisering af statsministerens udtalelser, der har fyldt medierne de seneste dage. Seneste bud stod at læse i gårsdagens business-sektion i Berlingske Tidende.(...)

Fogh har vejret folkestemningen, sat et skib i søen, bramfrit meldt ud og – ganske ufarligt for ham selv – sparket de tunge drenge i erhvervslivet hårdt bag i.

Forrige artikel Dit barn er mere værd end en tusse Næste artikel Grundlovsudvalget er et skridt fremad