Dit barn er mere værd end en tusse

Taksterne i daginstitutionerne er gået grassat. Danmarksrekorden er ca. 3500 kr. om måneden, men selv i de kommuner, hvor en plads i vuggestue og dagpleje koster i omegnen af 2.500 kroner, er der ofte tale om rigtig mange penge i unge forældres budget.

Har en familie to små børn, skal de tjene 10.000 om måneden - alene for at få børnene passet. Mange forældre går altså på arbejde i en uge for at tjene hvad det koster at få et barn passet i fire.

Nu har Socialdemokraterne annonceret, at partiet vil gå til valg på at sætte taksterne ned til 1.000 kr. om måneden. Fint nok. Men sandheden er bare, at taksternes himmelflugt begyndte under den tidligere regering, selv om socialdemokrater og radikale sagtens kunne have fået SF's støtte til lavere takster allerede dengang. I stedet gik de til V og K.

Ikke bestemt beløb
Børnefamilierne klemmes unødig hårdt af de høje takster - og børnefamilier har altså også allerede betalt skat! Derfor vil SF have takster, der ikke plukker forældrene og tvinger dem mere på arbejde - med mindre tid sammen med børnene til følge. Derfor vil vi ikke lægge os fast på et bestemt beløb.

Vores børns trivsel i institutionerne handler nemlig ikke kun om penge. Hvorfor takke ja til en discount-institution til 1.000 kr., hvis vi kan få kvalitets-institutioner til 1.300 kr.?

I SF er vi sikre på, at alle ansvarlige forældre vil foretrække at betale en smule mere for til gengæld at være sikre på, at børnene får en sjov og lærerig dag i institutionen.

SF lader derfor andre om at gå til valg på billige institutioner - vi går til valg på bedre daginstitutioner. Faldet i børnetal skal ikke føre til nedskæringer og mindre personale. Tværtimod. Det skal give mere tid til det enkelte barn - og mere plads.

De samfundsmæssige udgifter ved "vuggestuepest" - blandt både børnene, pædagogerne og forældrene - er enorme. Vi skal for lidt plads, for lidt rummelighed, for få ture og for lidt aktivitet til livs. Det kan sagtens opveje en sænkning af taksterne i daginstitutionerne - og samtidig give både børn og forældre bedre betingelser.

Forrige artikel Regeringens usympatiske trumfkort Næste artikel Foghs spark til erhvervslivet