Ellemann trækker sig og forlader dansk politik: "Min person skygger for Venstre"

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig som partiformand for Venstre og forlader dansk politik. "SVM-konstellationen ligner mere og mere et kamikazeprojekt," vurderer Altingets politiske redaktør, der ser tegn på en opsejling til intern magtkamp i Venstre.

Jakob Ellemann-Jensen forlader dansk politik og trækker stikket som både partiformand, minister og medlem af Folketinget.

Det sagde han på et pressemøde på Christiansborg mandag formiddag.

"Jeg stopper fuldstændig og endegyldigt i dansk politik i dag. Sådan må det være. Sådan skal det være. Jeg melder mig ikke ind i et andet parti. Jeg melder mig ud af politik. Jeg melder mig ikke ud af Venstre," lød det fra Jakon Ellemann-Jensen, der har været formand i fire år.

Ved sin side havde han næstformand Stephanie Lose og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, der nu overtager ledelsen af partiet frem til landsmødet i næste måned. Om en af de to stiller op til formandsposten, ville de ikke sige på pressemødet. Til gengæld er det sikkert, at Venstre fortsætter i den nuværende SVM-regering.

{{toplink}}

"Jeg lovede at gøre mig umage. Det har jeg gjort. Jeg har kæmpet for det, jeg tror på, men det er ikke altid tilstrækkeligt," lød det fra Jakob Ellemann-Jensen, der fortsatte: 

"Jeg må konstatere, at min person skygger for Venstres resultater i regeringen. Og min person skygger for, at Venstre kan komme fremad igen. Det er derfor, at jeg tager konsekvensen nu og træder tilbage som formand".

Stephanie Lose vil nu varetage det organisatoriske ansvar i Venstre frem mod partiets landsmøde 18.-19. november, mens Troels Lund Poulsen vil tiltræde som økonomiminister og varetage regeringssamarbejdet med Socialdemokratiet og Moderaterne.

Fortryder ikke regeringssamarbejde

Ellemann vendte retur til dansk politik 1. august, efter han sygemeldte sig med stress i februar.

Både før og efter sin sygemelding har han og partiet kæmpet med vælgerflugt og dårlige meningsmålinger, der ramte et historisk lavt niveau i oktober. Han slog dog fast, at sygemeldingen ingen indvirkning har haft på hans beslutning.

"Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg har haft sjovere dage på kontoret end i dag. Det er ikke bare nogle politiske drømme, politiske ambitioner som er brast. Det er også nogle personlige. Ligesom alle min kolleger i det her fantastisk hus, gik jeg ind i politik, fordi jeg gerne ville gøre en forskel for mennesker og gøre vores vidunderlige Danmark endnu bedre," sagde Jakob Ellemann-Jensen, som understregede, at det ene og alene er hans egen beslutning at trække sig fra formandsposten i Venstre, der "står et svært sted."

"Vi har været et regeringsbærende parti i omkring 15 af de seneste par og tyve år. Det ligger i vores DNA at tage ansvar og at gøre os gældende – også når det er svært. Det har kostet opbakning blandt vælgerne," sagde han.

Han understregede, at han ikke fortryder regeringssamarbejdet med Mette Frederiksen (S) og Lars Løkke Rasmussen (M).

"Min beslutning om at gå i regering med Venstre, var den rigtige. Det var det rigtige for Danmark. Det var det rigtige for Venstre. Og det var det rigtige for regeringen."

{{toplink}}

Venstre fortsætter i regering

Troels Lund Poulsen sagde på pressemødet, at der er tale om en "tung dag" for Venstre.

Han afviste dog at Ellemanns farvel vil udløse ændringer i partiets politiske linje. Samtidig kommer Venstre ikke til at forlade regeringen.

"Jeg vil gerne benytte lejligheden her i dag til at slå fast, at vi kommer til at fortsætte vores arbejde med at gennemføre regeringsgrundlaget. For jeg mener, at Venstre skal fortsætte i regeringen. Her er vi i gang med at gøre en forskel og skabe resultater for alle danskere," sagde han. 

Han italesatte selv en af de sager, der for alvor har skabt intern uro i Venstres bagland, nemlig spørgsmålet om den CO2-afgift på landbruget, som Jakob Ellemann-Jensen varslede og erklærede sin støtte til tidligere på måneden.

{{toplink}}

"Jeg er opmærksom på, at der har været en diskussion om CO2-afgift på landbruget. Jeg vil også gerne i dag gøre det helt klart, at vi skal i mål med den grønne omstilling, og at vi står fuldt og helt bag regeringsgrundlaget," sagde han og fortsatte:

"Som der står i regeringsgrundlaget, så skal CO2-afgiften indrettes på en måde, hvor vi samlet set ikke flytter danske arbejdspladser ud af landet, og hvor vi ikke svækker konkurrencen. Vi vil udvikle og investere i vores gode fødevareproduktion i Danmark."

Stephanie Lose benyttede lejligheden til at slå fast, at hun kun respekt til overs for den afgående formand.

"Nu har du valgt at sige stop, og det er jeg selvfølgelig ked af. Men omvendt forstår jeg godt, at nok kan være nok. Du overtog partiet i en meget vanskelig situation, og det har ikke været nogen nem opgave for dig. Det havde det ikke været for nogen ny formand," sagde hun.

Venstre-veteran Søren Gade stillede efter Ellemanns pressemøde op for kort at besvare spørgsmål fra pressen. Her slog han fast, at han ikke selv agter at gå efter formandsposten, men sendte i stedet en appel til Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose om at melde sig på banen.

Du kan læse Altingets interview med Søren Gade her.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Venstre indkalder til pressemøde om Venstre indkalder til pressemøde om "situationen" i partiet Næste artikel Ellemann-exit udløser udskiftning i regeringen Ellemann-exit udløser udskiftning i regeringen