Ævl og kævl er et sundhedstegn

Koncentrat af lederen "Kommunalt - mens vi venter på reformer" i Politiken, 21. oktober 2003

Amternes fremtid og behovet for en reform af amts- og kommunalstrukturen har været et yndet diskussionsemne i vældig mange år. (...)

Medlemmerne af regeringens Strukturkommission er for længst i gang med at forberede det udspil, som efter planen skal komme til foråret, men heldigvis har truslen om et centralt udspil for længst fået kommunerne til selv at skæve ud over kommunegrænserne for at finde naturlige partnere at vokse ind i fremtiden med.

Ifølge Politikens rundspørge er mere end hver fjerde kommune i gang med forhandlinger med andre kommuner om sammenlægning på frivillig basis. Det er en sund udvikling, selv om der har været flere kritiske pip fra nogle af de centrale spillere i nytegningen af den ny kommunalstruktur.

Netop i forbindelse med de mest borgernære niveauer i samfundet, kommunerne, er det fantastisk vigtigt, at der er mest mulig positiv energi og lokal medindflydelse i forløbet. (...)

Fremtidens gennemsnitskommune vil efter alt at dømme blive dobbelt så stor som nu.(...)

Fremtidens kommuner er nødt til at have en vis størrelse for at kunne have en effektiv drift, tiltrække den rette medarbejderstab og i det hele taget håndtere mange opgaver. Ikke mindst dem, som skal løses, når amterne forhåbentlig bliver nedlagt.(...)

Danmark er for lille et land til, at tre skatteudskrivende niveauer er nødvendige. Et regionalt led mellem kommuner og stat er ikke en garanti for mere demokrati, men for mere bureaukrati.

Hvad angår sygehusopgaverne, som er den største af amternes opgaver, bør der findes helt andre løsningsmodeller end dem, som begrænser sig i at tænke i diverse antal regioner.(...)

Både det ævl og kævl, der kommer, når den ny struktur bliver virkelighed, og de meningstilkendegivelser, der er i denne tid, er sundhedstegn.

Forrige artikel Farlige mobilantennemaster Næste artikel Tørklæder hindrer ikke integration