Åbn grænsen helt for østeuropæere

Koncentrat af lederen "Åbn grænsen helt for østeuropæere" i Børsen 15/3 2005

Fagbevægelsen har haft held til at udstille nogle hundrede østeuropæiske byggearbejdere som en trussel mod danske job.

Hvordan 137 arbejdstilladelser til østeuropæere pr. måned kan true noget som helst, det er en gåde. Derfor er kampagnen alene udtryk for, at enkelte fagforeninger er gået tilbage til en uhyre kedelig tradition, hvor deres vigtigste opgave er at forhindre andre i at arbejde.

Den underliggende logik er, at der findes en vis mængde arbejde, og den skal forbeholdes en bestemt fagforenings medlemmer. Resten af samfundet har opdaget, at det er noget vrøvl. Men Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) har fortsat ikke forstået markedsøkonomiens logik, hvor mere arbejde skaber mere vækst og velstand for alle.(...)

Faktisk burde fagbevægelsen kæmpe for sine østeuropæiske kammeraters ret til arbejde. I Danmark får udlændingene praktisk efteruddannelse, demokratisk oplæring og mellemfolkelig forståelse. Alle burde være glade og alle restriktioner ryddes væk øjeblikkeligt. (...)

Når beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i morgen mødes med partierne bag østaftalen - Socialdemokraterne, De Radikale og SF - burde grundlaget ikke være fagbevægelsen, Dansk Folkeparti og Enhedslistens hysteriske dagsorden om, at grænserne bør lukkes. I stedet bør den danske linje være, at begrænsningerne skal fjernes hurtigst muligt, så der ikke går over seks år endnu, før grænsen åbnes helt for østeuropæiske arbejdskraft. (...)

Hverken fagbevægelsen eller politikerne kan stoppe globaliseringen - heldigvis. Derfor er opgaven for politikerne at indrette skattesystem og overførselsindkomster, så flest muligt danskere får incitament til at arbejde. Fagbevægelsen må selv finde ud af, hvad dens rolle er. Men hvis opgaven kun består i, at genere danskere og udlændinge, som ønsker at arbejde, er det en uværdig og snæversynet dagsorden.

Forrige artikel Stop oversalget Næste artikel Deres egen skyld