Deres egen skyld

Koncentrat af lederen "Deres egen skyld" i Information 15/3 2005.

Det kan gøre ondt at være så god. Vi har skabt et samfund, hvor vi er enige om at behandle hinanden godt og rigtigt. Og respektere hvert enkelt menneske som et frit og uafhængigt individ. Derfor har vi det så dejligt med at snakke om vores værdier. Vores statsminister har sat ord på de store fornemmelser: »Vi har i Danmark kæmpet en kamp på vores fredelige facon for at nå nogle frihedsgoder, der har udmøntet sig i Grundloven, lige ret for mænd og kvinder, vi har skabt et samfund baseret på frihed, frisind og retten til at ytre sig frit om alt. Det er tilkæmpede frihedsgoder, som vi ikke har i sinde at opgive. Heller ikke selv om der måtte komme nogen til landet med en anden religiøs og kulturel baggrund, som gør, at de vil se anderledes på de her ting. Der er vi nødt til at sige, at hvis man vil bo her, så er det de værdier, man baserer sig på.« (...)

Her i det moralske paradis har ’udlændinge’ udsat os for brutale eksempler på intolerance. Som da den unge radikale politiker Mona Sheikh i sommeren 2001 chokerede hele den danske offentlighed: Ikke ved at være tilhænger af dødsstraf, men ved at pointere at også demokratiske lande kunne legalisere dødsstraf. (...)

Senere samme år udtalte Anders Fogh, at man kunne blive nødt til at udlevere terrorister til lande med dødsstraf. Det var i kampen mod de andre barbarer og terrorister. Så det var igen vores egen godhed, der krævede, at vi tillod det onde.

Her i ligestillingens paradis blev vi så i efteråret 2004 udsat for middelalderlig foragt: Muftien Shahid Mehdi udtalte, at kvinder, som ikke går tildækkede, udsætter sig selv for overgreb. Det var så udansk en udtalelse, at ligestillingsministeren Eva Kjer Hansen opfordrede alle andre muslimer til at sige fra.

Men i går afslørede ugebrevet A4, at næsten en fjerdedel af alle danskere »mener, at udfordrende klædte kvinder selv har en del af ansvaret, hvis de udsættes for seksuelt overgreb.« Det er så banalt, at det er pinligt at gentage: Barbarerne står ikke kun uden for porten. Diskrimination kommer ikke kun udefra. Også danskere plejer middelalderlige normer om kvinder, der bør gå tildækket, og mænds seksualitet er som en uimodståelig livskraft, man ikke skal udfordre.(...)

Forrige artikel Åbn grænsen helt for østeuropæere Næste artikel Jagten på alternative energikilder