Ugen i dansk politik: Samråd om hvidvask i Danske Bank og borgerforslag i Folketinget

OVERBLIK: Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er kaldt i samråd om Finanstilsynets undersøgelse af hvidvask i Danske Bank, og borgerforslag om afskaffelse af ministerpensionen skal diskuteres i Folketinget. Få dit politiske overblik her. 

Velkommen til endnu en uge i dansk politik. En uge, der byder på arbejdersange og røde faner på arbejdernes kampdag, diskussion om ministerpension og et hvidvaskningssamråd.

Mandag
Regeringen mødes med Folketingets partier til sættemøde om energiudspillet, som regeringen præsenterede i sidste uge.

Tirsdag
Tirsdag er 1. maj og dermed arbejdernes internationale kampdag. Derfor byder dagen også på flere arrangementer i den sammenhæng.

1. maj i Fælledparken med program fra klokken 12 til klokken 19. Som talere kommer blandt andre Mette Frederiksen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL).

1. maj på havnepladsen i Aarhus med blandt andre Thomas Medom (SF), Nicolaj Villumsen (EL) og Nicolai Wammen (S) som talere.

1. maj i Kongens Have i Odense har program fra klokken 12.30 til 17.15. Her taler blandt andre Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S), Nicolai Wammen (S) og Karsten Hønge (SF).

1. maj i Aalborg foregår i Kildeparken. Her er der program fra 14 til 17. Blandt talerne er Benny Andersen fra Socialpædagogernes Landsforbund, Jytte Wester fra FTF og Claus Jensen fra Dansk Metal.

Onsdag
Friluftsrådet og Flemming Møller Mortensen (S) holder onsdag konference under overskriften "Sund i Naturen - friluftsliv som løftestang til bedre sundhed". Konferencen slutter med en paneldebat mellem Flemming Møller Mortensen (S), Pernille Schnoor (ALT), Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, og Peter Bentsen, Steno Diabetes Center Copenhagen.

Derudover er der to åbne samråd på programmet, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) optræder i dem begge.

Første gang han står for tur, er det sammen med børne- og socialminister Mai Mercado (K), hvor de er kaldt i samråd om kontanthjælpsloftet og børn under fattigdomsgrænsen. Her skal Troels Lund Poulsen redegøre for, hvorfor der ikke er komme flere i arbejde eller startet en uddannelse efter indførslen af kontanthjælpsloftet. Mai Mercado skal redegøre for, hvorfor antallet af børn under fattigdomsgrænsen er steget.

Bagefter sidder beskæftigelsesministeren alene i den varme stol. Han er nemlig også kaldt i samråd om udfordringer ved suspendering af kontanthjælpsloftet. Ministeren skal blandt andet svare på, om han vil suspendere kontanthjælpsloftet, så længe der fortsat er kontanthjælpsmodtagere i systemet, som ikke burde være der.

Der er også møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på spørgsmål i ministrenes spørgetid. Derudover bliver der behandlet et lovforslag til ændring af loven om ophavsret.

Torsdag
Torsdag er der møde i Folketingssalen, hvor der behandles en række lov- og beslutningsforslag. Blandt andet flere forslag om databeskyttelse og Danmarks andet borgerforslag om at afskaffe ministerpension og pension til ministerbørn.

Derudover er der en del åbne samråd på programmet. Blandt andet er erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kaldt i samråd om Finanstilsynets undersøgelse af Danske Banks involvering i hvidvask. Her skal han svare på, om han mener, der har været tilstrækkeligt tilsyn med Danske Bank, og hvorvidt Finanstilsynet er uvildigt i sagen, da Finanstilsynets nuværende formand sad i topledelsen i Danske Bank i den periode, banken var involveret i hvidvask.

Andre samråd:

  • Åbent samråd om EU's målsætning om vedvarende energi i 2030 med energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)
  • Åbent samråd med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og børne- og socialminister Mai Mercado om stigning i antallet af børn og unge, der får en psykiatrisk diagnose
  • Åbent samråd med finansminister Kristian Jensen om regeringens vækstmål
  • Åbent samråd med ældreminister Thyra Frank om mangel på uddannet personale i ældreplejen og om manglende tid til transport mellem plejebesøg
  • Åbent samråd om oprettelse og placering af ny statslig institution i Adelgade i København med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V)

Fra torsdag til fredag er ligestillingsminister Karen Ellemann (V) vært for konferencen ”Gender equality: paving the way - Conference to launch the Council of Europe Gender Equality Strategy”. Konferencen er lanceret i samarbejde med Europarådets Ligestillingskommission, og den åbnes af Kronprinsesse Mary.

Fredag
Fredag er der hele tre konferencer på programmet. Vi starter hos Konservative, der holder erhvervskonference med fokus på digitalisering og iværksætteri. Blandt oplægsholderne på konferencen er grundlæggeren af Joe & The Juice, Kaspar Basse, og koncernchef i Egmont, Steffen Kragh.

Derudover holder Danmarks Idrætsforbund konference om FN's verdensmål, hvor eksperter og praktikere i og uden for idrættens verden sætter fokus på idrættens rolle i forhold til FN's verdensmål. Til åbningen taler finansminister Kristian Jensen (V).

Den sidste konference er 'European Ideas Lab', som er en konference for grønne politikere og lokale organisationer. Den er arrangeret af Den Grønne Gruppe i Europa-Parlamentet og European Green Party. Konferencen er den tredje i rækken og arbejder med grønne løsninger, at udvikle og udveksle idéer og diskutere europæiske løsninger på fælles fremtidige udfordringer. Blandt talerne er Margrete Auken (SF), medlem af Europa-Parlamentet, Connie Hedegaard, der repræsenterer tænketanken Concito, og Lars Fogh Mortensen, international chef i Det Europæiske Miljøagentur.

Fredag er der også møde i Folketingssalen, hvor flere række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet et forslag om et forbud mod forskelsbehandling på grund af handicap og et beslutningsforslag om forskning i og kortlægning af anvendelsen af psykofarmaka i børne- og ungdomspsykiatrien.

Weekend
Ugens politiske begivenheder fortsætter ind i weekenden, hvor Alternativet holder landsmøde fra lørdag til søndag.

Forrige artikel Se hvem der står til valg: Her er Enhedslistens nye kandidater Se hvem der står til valg: Her er Enhedslistens nye kandidater Næste artikel Det sker i EU: Budget-battle og stål-krig Det sker i EU: Budget-battle og stål-krig