Trane er tavs om brugerbetalings-kommission

ØKONOMI: Ellen Trane Nørby (V) foreslog en brugerbetalingskommission i 2015, men som sundhedsminister har hun ikke nogen kommentar til sit forslag. DF overvejer forsikringsordning på tandområdet.

”Der kommer ikke brugerbetaling på læge i den kommende valgperiode, men en kommission bør generelt se på brugerbetalingen i sundhed,” sådan lød det klare svar fra Ellen Trane Nørby (V) i 2015 inden Folketingsvalget.

Nu er Ellen Trane Nørby blevet sundhedsminister. Men hun ønsker overfor Altinget ikke at svare på, hvorvidt hun ønsker at nedsætte en kommission, der skal se på, hvordan brugerbetalingen kan ændres.

Til Altinget skriver hun blot i en mail, at regeringen ingen planer har om at indføre ny brugerbetaling på sundhedsområdet i denne valgperiode. Og det er selvom Altinget specifikt spørger til, om hun ønsker at granske fordelingen af brugerbetalingen på sundhedsområdet.

Den gamle Ellen: 
Ellen Trane Nørbys forslag om en brugerbetalingskommission var nævnt i hendes svar på DR og Altingets Kandidattest, der blev etableret op til Folketingsvalget i 2015.

Her blev alle Folketingskandidaterne bedt svare på en række spørgsmål. Heriblandt et, om der skal indføres brugerbetaling på 100 kroner for et besøg hos den praktiserende læge. Her svarede Ellen Trane Nørby klart ”nej”, men skrev samtidig, at brugerbetalingen i dag skaber ulighed.

”Slår man en tand ud, så betaler man selv, har man ondt i sjælen og behov for psykologhjælp, er det også af egen lomme, men er det armen, der brækker, så betaler fællesskabet. Det er på mange måder ulogisk, og det skaber ikke social lighed i sundhed,” skrev Ellen Trane Nørby i sit svar i kandidattesten.

En enslydende kritik af brugerbetalingen på sundhedsområdet har i årevis lydt fra eksperter og andre partier årevis.

Uenighed om løsning af problemet
I Rød og Blå Blok er man generelt enige om, at brugerbetalingen i sundhedsvæsnet rammer nogle patienter urimeligt hårdt. Blandt andet fordi den eksempelvis på tandområdet er meget høj, mens der på andre områder ingen brugerbetaling er.

Uenigheden har dog primært været, hvordan problemet løses. Groft sagt, mener man i Rød Blok, at brugerbetalingen på sigt skal afskaffes. De borgerlige partier har peget på muligheden for at udjævne brugerbetalingen. Eventuelt ved at indføre brugerbetaling på nye områder eller skrue op på områder, hvor brugerbetalingen i dag er meget lav.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen talte som oppositionspolitiker for at lave en omfordeling af brugerbetalingen på sundhedsområdet. Det skete blandt andet til Folkemødet på Bornholm i 2013.

”Når jeg ser nogle af de mennesker, som for eksempel har svære tandproblemer og måske er på bunden af vores samfund, så vil jeg personligt gerne give lidt for at gå til min læge til et almindeligt rutinebesøg, hvis modstykket var, at nogle af de mennesker så kunne få ordnet deres tænder,” sagde Lars Løkke Rasmussen på b.dk. 

Carl Holst: Det hænger ikke sammen
Året før havde V-profilen Carl Holst også udtalt sig positivt om brugerbetaling hos lægen.

”Vi kommer til at snakke brugerbetaling, også ved den praktiserende læge. Danmark er et af de få lande i Europa, der ikke har brugerbetaling ved praktiserende læge. Til gengæld har vi verdens højeste brugerbetaling på tandlægebesøg. Det hænger ikke sammen,” sagde Carl Holst i følge tvsyd.dk

K: Vil gerne ændre - men
Også Konservative har inden valget talt for at omfordele brugerbetalingen. Partiets Sundhedsordfører, Mette Abildgaard, slår fast, at det stadig er partiets politik.

Som konservative er vi åbne overfor at undersøge brugerbetaling nærmere og se, om der kan udvikles mere logiske rammer for brugerbetaling. Hvorfor betaler man eksempelvis selv, hvis man får problemer med synet, mens problemer med hørelsen kompenseres,” siger Mette Abildgaard. Hun understreger, at man i regeringen ikke har aftalt at undersøge området.

Mere kortfattet lyder det fra Liberal Alliances ordfører, May-Britt Kattrup, at regeringspartierne har aftalt ikke at øge brugerbetalingen i denne valgperiode. Og Liberal Alliance har ikke planer om at foreslå en granskning af området, meddeler hun.

DF: Måske en forsikringsordning
Hos Dansk Folkeparti har man både inden og efter valget været modstander af tankerne om at indføre brugerbetaling på eksempelvis lægebesøg for at kunne mindske brugerbetalingen på tandområdet.

”I stedet for at lægge brugerbetalingen ud på nye områder, så mener vi, at brugerbetalingen skal fjernes,” siger Liselott Blixt.

Hun peger på, at brugerbetalingen blandt andet er meget høj på tandområdet. Her er partiet parat til at undersøge, om man via en skatte- eller en forsikringsordning kan mindske brugerbetalingen. Målrettet de borgere som eksempelvis på grund af skader, uheld eller sygdomme får store tandlægeregninger.

”I Tyskland betaler borgerne ind til en forsikringsordning. På den måde er borgerne sikret et loft over, hvor meget de maksimalt kan betale i en given periode,” siger Liselott Blixt, der understreger, at partiet ikke har et endeligt forslag klar.

Forrige artikel 17. december: Tilde Bork 17. december: Tilde Bork Næste artikel 18. december: Annette Lind 18. december: Annette Lind