Regeringen: Ingen af vores lovforslag kan skade verdensmålene

Nicolai Wammen forventede sidste år, at ministerierne ville blive bedre til at spotte negative konsekvenser i deres verdensmålsvurderinger af lovforslag. Det stik modsatte er sket i SVM's første folketingsår.

Ikke et eneste af SVM-regeringens lovforslag har negative konsekvenser for FN's verdensmål. I hvert fald hvis man skal tro de vurderinger, regeringen selv har fremlagt i sine i alt 125 lovforslag i det forgange folketingsår.

Det viser Altingets kortlægning af samtlige lovforslag siden SVM-regeringens indtræden.

"Det er næsten umuligt, at ingen lovforslag har negative indvirkninger," lyder reaktionen fra Sara Krüger Falk, der er formand for 2030-panelet, som rådgiver politikerne om verdensmålene.

FN's 17 verdensmål omfatter alt fra fattigdom og sundhed til klima og miljø samt emner som vækst, ligestilling og fred.

Verdensmålsscreeninger af lovforslag har været fast praksis siden sommeren 2021, hvor S-regeringen lancerede den verdensmålsstrategi, der ifølge SVM-regeringen stadig gælder i dag. Målet var ifølge finansminister Nicolai Wammen (S) at "have verdensmålene for øje, når der udvikles ny politik i Danmark. Det gælder både, når der er positive så vel som negative konsekvenser af lovgivningen."

I praksis betyder det, at når embedsmænd i et fagministerium skønner, at et lovforslag kan påvirke verdensmålene, skal de skrive et afsnit om, hvilke verdensmål lovforslaget i så fald kan påvirke.

"Ved at få en bedre forståelse for sammenhænge og negative indvirkninger kan man justere lovforslag, så deres eventuelle negative indvirkninger bliver mindre," forklarer Sara Krüger Falk.

Nul negative

I alt 32 lovforslag er blevet konsekvensvurderet under SVM-regeringen. Blandt dem har ministerierne påpeget positive konsekvenser ved 27.

Klimaministeriet har eksempelvis vurderet, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaards (S) lovforslag om penge til CO2-fangst har positive konsekvenser for verdensmål 13 om klimaindsats samt delmål 13.2 om at integrere klimatiltag i "nationale politikker, strategier og planlægning".

Fem lovforslag er blevet vurderet til hverken at have negative eller positive konsekvenser, og ingen er blevet vurderet negativt.

 

Ligesom under S-regeringen er knap tre fjerdedele af lovforslagene slet ikke blevet konsekvensvurderet.

Lovforslagene omfatter alt fra en styrkning af international rekruttering til en forsøgsordning om vintercamping.

 

Wammen forventede bedring

Altingets tilsvarende kortlægning sidste år viste, at S-regeringen kun havde påpeget mulige negative konsekvenser ved fem ud af 200 lovforslag. Det fik eksperter og politikere til at kritisere den daværende regering for at male et glansbillede af sin egen politik.

Som svar på kritikken sagde finansminister Nicolai Wammen, at han forventede, "at fagministerierne – der har ansvaret for konsekvensvurderingerne – løbende udvikler deres vurderinger, så de både fanger positive og negative virkninger for Verdensmålene."

Men det er altså ikke sket.

"Det er trist og bekymrende - særligt fordi det jo netop er et mål at fange flere både negative og positive konsekvenser," siger Sara Krüger Falk.

Sidenhen har SVM-regeringen flyttet ansvaret for at koordinere verdensmålsarbejdet fra Finansministeriet til Udenrigsministeriet, hvor Wammens partifælle Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, nu officielt har jobbet som tovholder.

Dan Jørgensen har dog ikke været tilgængelig for interview, men Udenrigsministeriet skriver i en skriftlig kommentar:

”Det er fortsat fagministeriernes ansvar at konsekvensvurdere alle lovforslag ift. om de har positive og/eller negative konsekvenser for verdensmålene. Dette gøres efter de givne retningslinjer. Der ses løbende på, om der er behov for at udvikle værktøjerne til at forbedre konsekvensvurderingerne. Bl.a. er der for nyligt indgået et samarbejde med 2030-panelet med netop dette formål.”

{{toplink}}

Forrige artikel Altinget guider: Få de vigtigste pointer fra redegørelserne for våbensagen Altinget guider: Få de vigtigste pointer fra redegørelserne for våbensagen Næste artikel Konservative: Våbensagen skal have konsekvenser for embedsmænd Konservative: Våbensagen skal have konsekvenser for embedsmænd