Partier udelukket fra forhandlinger om europapolitisk aftale: "Det er magtfuldkommenhed"

Flere partier ville gerne have været med til at forhandle om Danmarks nye EU-politiske grundlag, men de er ikke inviteret med.

BRUXELLES: Når forhandlingerne om en opdatering af Danmarks 15 år gamle europapolitiske grundlag går i gang tirsdag, bliver det uden Enhedslisten, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.

De er ikke inviteret med til diskussionerne om den såkaldte europapolitiske aftale. Og det kommer stærkt bag på EU-ordførerne fra alle tre partier.

"Vi ses til næste møde," var ellers det sidste, Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, hørte fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da han for et par uger siden gik fra Udenrigsministeriet efter de indledende sonderinger blandt partierne om det nye udgangspunkt for Danmarks EU-politiske engagement. 

DF's Alex Ahrendtsen gik også fra mødet med den klare forståelse, at Løkke ville vende tilbage til parterne med en skitse til aftalen, hvorefter forhandlingerne kunne begynde.

Derfor er han stærkt indigneret over, at det er fra Altinget, han skal finde ud af, at de ikke er med i kredsen.

"Det mindste, Løkke kunne gøre, var at holde det, han lover. Men man kan ikke stole på manden," siger DF’s EU-ordfører.

Også Danmarksdemokraterne finder det "mærkeligt" og "uanstændigt", at de pludselig står uden for døren.

"Vi ville gerne have deltaget i forhandlingerne, fordi vi synes faktisk, at det er et hammervigtigt område," siger partiets EU-ordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl.

Helhjertet EU-engagement

I stedet bliver det de tre regeringspartier, Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, der sammen med de øvrige partier bag den nuværende europapolitiske aftale kommer til at forhandle om det nye forlig. Den eksisterende aftale blev indgået i 2008 og havde også Radikale, Konservative, SF og det daværende Ny Alliance i forligskredsen.

Liberal Alliance ser det som helt naturligt, at de sidder med i forhandlingerne, også selv om partiet i sin nye udgave har kørt en mere EU-kritisk stil.

"Vi var med i den eksisterende europapolitiske aftale. Der hed vi bare Ny Alliance, og nu har vi skiftet navn," siger Alexander Ryle, LA's EU-ordfører. 

Ifølge Altingets oplysninger har det været centralt for udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, at en ny aftale afspejler et helhjertet dansk engagement i EU. Det mener Alexander Ryle dog også, at Liberal Alliance kan tilslutte sig.

"Vi er fuldhjertede EU-støtter, men er selvfølgelig også kritiske overfor, hvis EU udvikler sig til noget helt andet, end det er i dag, og tilegner sig mere magt," siger han.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er i Kyiv og har derfor ikke haft mulighed for at give en forklaring på, hvorfor de tre andre partier ikke har fået en invitation til mødet. 

Til Jyllands-Posten forklarer han dog, at det handler om, at han ikke har kunnet finde den helhjertede støtte til EU hos de tre partier, der nu føler sig oversete.

"Udgangspunktet er, at vi starter i den kreds, der har en offensiv dagsorden," siger han til Jyllands-Posten, hvor han også understreger, at de andre partier kan komme med på et senere tidspunkt.

"Vi har ikke på forhånd diskvalificeret nogen," lyder det fra udenrigsministeren til avisen.

Ubeskrivelig opførsel

Det er dog en dårlig forklaring, mener Enhedslistens EU-ordfører. 

"Jeg ved ikke, hvad et helhjertet engagement er. Er det, når man går med blå sokker med gule stjerner?" spørger Søren Søndergaard.

Måske går bekymringen på, at Enhedslisten historisk set har været et EU-skeptisk parti?

"Det kan da godt være, at det er det, de mener, men det har vi overhovedet ikke diskuteret på mødet. Tværtimod sagde Lars Løkke Rasmussen, at spørgsmålet om, hvorvidt man skal afskaffe forbeholdene, ikke skulle med i forhandlingerne."

Søren Søndergaard er derfor skuffet over ikke at have fået en invitation til tirsdagens møde og kalder de indledende møder for spild af hans tid.

"Det er en opførsel, som er fuldstændig ubeskrivelig. At invitere folk over til et møde på en fredag, tvinge dem til at bruge deres eftermiddag på at drikke Udenrigsministeriets dårlige kaffe og sidde og høre på alt muligt om villighed og tidsplan, for derefter at gå hjem og konkludere noget helt andet. Det er magtfuldkommenhed," siger han.

{{toplink}}

Dansk Folkepartis ordfører kan godt se, at deres og regeringens indstilling til det europæiske samarbejde er forskellig. Partiet har som mål, at Danmark forlader EU. Alligevel ville Alex Ahrendtsen gerne have været informeret om udenrigsministerens beslutning om ikke at invitere partiet til forhandlinger.

"Det koster ikke ret meget at skrive en mail ud om, at efter de indledende møder har regeringen konkluderet, at det kun giver mening at have de følgende partier med til de fortsatte forhandlinger. Det er der fuld forståelse for, fordi vi ligger langt fra hinanden. Men det her er bare dårlig stil," siger han.

Satser på hurtig aftale

To øvrige partier i Folketinget, Nye Borgerlige og Alternativet, er heller ikke inviteret med til forhandlingerne. Det skyldes, at de til forskel fra DF, Danmarksdemokraterne og Enhedeslisten valgte ikke at være med til de indledende møder. 

Den foreløbige plan for forhandlingerne lyder nu, at regeringen og forligspartierne vil mødes flere gange frem mod efterårsferien i midten af oktober. Herefter vil regeringen lægge sig fast på sin holdning. Derfor forventer flere ordførere, at Danmark får en ny europapolitisk aftale inden for relativt kort tid, måske allerede inden for den næste måned.

Udenrigsministeren havde mandag endnu ikke fremlagt et forhandlingsoplæg for partierne. Men ifølge Altingets oplysninger vil aftalen skulle bygge oven på den eksisterende europapolitiske aftale, hvor den skal udstikke nye pejlemærker for, hvordan Danmark ser EU's rolle i verden og for de udvidelser, som EU står overfor med for eksempel Ukraine.

,

Forrige artikel Radikales nye EU-spids vil sætte fut i den grønne omstilling: Min generation skriger på klimahandling Radikales nye EU-spids vil sætte fut i den grønne omstilling: Min generation skriger på klimahandling Næste artikel Ellemann starter ny politisk sæson med Ellemann starter ny politisk sæson med "katastrofal" meningsmåling