Ny rapport: Her er 13 tiltag, der kan styrke formidlingen af Danmarks kolonihistorie

Kolonihistorisk referencegruppe har fredag afleveret en rapport med 13 forskellige bud på, hvordan museumsformidlingen af Danmarks kolonihistorie kan styrkes. Se dem her.

En projektuge om kolonihistorien for folkeskolens 9. klasser, et kolonihistorisk hus i København og en podcast med livsfortællinger fra kolonierne.

Det er nogle af de forslag, som den kolonihistoriske referencegruppe fredag har overleveret til Kulturministeriet. 

Referencegruppen blev nedsat, efter regeringen, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet som del af finanslovsaftalen for 2021 blev enige om at afdække mulighederne for at styrke formidling af Danmarks kolonihistorie.

Det er der kommet i alt 13 idéer ud af, som politikerne nu skal forholde sig til. Få overblik over alle scenarierne her.

1. Kolonihistorisk hus i Vestindisk Pakhus

Kolonihistorisk Hus er et tværfagligt kulturhus målrettet den bredest mulige målgruppe. Ambitionen er, at huset kan bidrage til at højne bevidsthed om Danmarks kolonihistorie og koloniale arv, og at huset kan facilitere dialog mellem eksperter, kunstnere og befolkning om international kolonihistorie og Danmarks bidrag til denne.

  • Pris for etablering: I alt: 317.000.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 16.850.000 kroner årligt

2. Kolonihistorisk hus i Gammel Dok

Kolonihistorisk Hus i Gammel Dok er på samme måde som Kolonihistorisk Hus i Vestindisk Pakhus et tværfagligt kulturhus målrettet den bredest mulige målgruppe. Gammel Dok har lidt andre rammer end for eksempel Vestindisk Pakhus, og perioden for, hvor længe Gammel Dok kan anvendes til et eventuelt Kolonihistorisk Hus, er på nuværende tidspunkt ukendt.

Dette scenarie er imidlertid beskrevet ud fra forudsætning af, at Gammel Dok kan bruges permanent eller over en længere periode, for eksempel syv til ti år. I lighed med scenarie 1 vil det hybride format mellem kunstneriske udtryk og kulturhistorie være en nyskabelse i det danske museumslandskab.

  • Pris for etablering: I alt 55.950.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 18.150.000 kroner årligt

3. Fellowship-program for kolonihistorisk formidling

I tilknytning til en ledende formidlingsinstitution af kolonihistorie i Danmark ønskes at etablere et internationalt Fellowship-program. Programmet vil være målrettet kunstnere, forskere og kuratorer med viden og kompetencer, der relaterer sig dansk kolonihistorie, og vil bidrage med løbende at tilføre nyt og interessant formidlingsindhold.

  • Pris for etablering: I alt 2.750.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 4.390.000 kroner årligt

4. Kolonihistorisk Hus – den digitale oplevelse

Det digitale museum er en platform for dem, der ikke har mulighed for at besøge Kolonihistorisk Hus. Det skal derfor indeholde en digitale udgave af den fysiske formidling på stedet. Det er forventningen, at platformens primære målgruppe og brugere vil være fra de tidligere kolonier i - Grønland, Ghana, USVI og Indien (særligt fra Coromandelkysten).

  • Pris for etablering: I alt 4.500.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 1.500.000 kroner årligt

5. Kolonihistorisk uddannelses-site (online platform)

Det kolonihistoriske uddannelses-site vil være en tværfaglig online uddannelsesplatform om kolonihistorie og kulturarv. Den skal trække på samlinger og arkivmateriale fra museer og arkiver og sikre, at historiske kilder og billedmateriale af kulturarv og genstande gøres tilgængeligt i formater, der er tilpasset undervisning i henholdsvis grundskolen og på gymnasiale uddannelser.

  • Pris for etablering: I alt 5.750.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 3.750.000 kroner årligt

6. Kolonihistorisk projektuge i Rigsfællesskabet

Dette er en projektuge om kolonihistorien for folkeskolens 9. klasser i Danmark, Grønland og Færøerne. Gennem en online platform udbydes og faciliteres kolonihistorie i et tværfagligt perspektiv. Det primære formål med projektugen er at skabe dialog og øget bevidsthed om kolonihistorien og livet rundt om i Rigsfællesskabet, og hvordan kolonialisme er en del af lokal historie og for nogle fortsat påvirker deres liv og hverdag.

  • Pris for opstartsudgifter: I alt 1.300.000 kroner
  • Pris for lønudgifter over syv år: I alt 45.500.000 kroner
  • Pris for øvrige udgifter over syv år: I alt 61.850.000 kroner

7. Det åbne Koloni-arkiv – Crowdsourcing af koloniale livsfortællinger

Det åbne Koloni-arkiv er et arkivbaseret site, der præsenterer livsfortællinger fra kolonihistorien baseret på arkivalier samt fotos, slægtsforskning og personfortællinger fra private brugere og interesseforeninger.

Sitet vil være dynamisk, når brugere fra hele verden har mulighed for at indlevere materiale. Samtidig vil sitet indeholde en dialogbaseret del, der giver brugeren mulighed for at få hjælp til at forstå kolonihistorisk forskning.

  • Pris for etablering: I alt 14.600.000 kroner.
  • Pris for drift: I alt 6.100.000 kroner årligt

8. Podcast – livsfortællinger fra kolonierne

Podcasten skal give lytteren et indblik i forskellige skæbner knyttet til kolonihistorien. Livsfortællinger bliver således lytterens indgang til den større kolonihistorie.

  • Pris: Inden for eksisterende bevillinger

9. Kolonihistorisk Lokalmuseum Danmark

Sekretariatets formål vil være at udbrede kolonihistorisk formidling lokalt i Danmark. Målet er at aktivere og styrke lokale ressourcer inden for dansk kolonihistorie og derigennem skabe øget kendskab og bevidsthed om kolonihistorien i den brede befolkning.

  • Pris for etablering: I alt 2.800.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 5.720.000 kroner årligt

10. Kolonihistorisk år

Inspireret af Genforeningen 2020 og Industrikulturens År vil Kolonihistorisk År være en national 365 dages event om kolonihistorie. Eventet skal inkludere museer, biblioteker, kunstinstitutioner og få omtale i nationale og lokale medier.

  • Pris for drift og udvikling over en fireårig periode: I alt 33.200.000 kroner

11. Kolonihistorisk uge

Kolonihistorisk uge er et bud på at lave et kortere event-format end Kolonihistorisk År. Konceptet er inspireret af Forskningens Døgn og Golden Days og vil være en årligt tilbagevendende event med fokus på kolonihistorien og dens kulturarv.

  • Pris for etablering: I alt 2.450.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 11.500.000 kroner årligt

12. Den mobile kolonihistorie

Den mobile kolonihistorie vil være en container, som er udstyret med formidlingsfaciliteter- og materialer om kolonihistorien. Formidlingskonceptet er en hybrid mellem digital og analog formidling med mulighed for at lave personlig formidling lokalt.

Formålet med Den Mobile Kolonihistorie er at tilskynde brugerne til at engagere sig i den lokale koloniale historie og kulturarv gennem personlige fortællinger og forskellige digitale koncepter.

  • Pris for etablering: I alt 4.300.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 2.935.000 kroner årligt

13. Kolonihistorie @Home

En formidlingspakke i lille skala om kolonihistorien med det formål at rammesætte og facilitere en samtale om kolonihistorien. I praksis kan man booke en fysisk pakke samt eventuelt en formidler, forsker eller anden relevant aktør med viden inden for kolonihistorie. I et faciliteret format vil det skabe et trygt rum for en fælles dialog og refleksion om nogle af de svære spørgsmål ved kolonihistorie.

  • Pris for etablering: I alt 400.000 kroner
  • Pris for drift: I alt 600.000 kroner årligt.

Læs hele forundersøgelsen fra den kolonihistoriske referencegruppe her.

{{toplink}}

Forrige artikel Prøv quizzen. Hvor godt har du fulgt med? Prøv quizzen. Hvor godt har du fulgt med? Næste artikel Fødevareministeriets topembedsmænd tog til genmæle i minksagen: ”Det forudsætter, at man kan høre tonerne, hvis man skal lytte med på musikken” Fødevareministeriets topembedsmænd tog til genmæle i minksagen: ”Det forudsætter, at man kan høre tonerne, hvis man skal lytte med på musikken”
Moderaterne fyrer medarbejdere

Moderaterne fyrer medarbejdere

Flere medarbejdere i Moderaternes politiske sekretariat fyres. Det erfarer Altinget og flere andre medier.