Nemlig.com-ejer får bøde på over 300.000 kroner af Gentofte Kommune

Gentofte Kommune har givet leveringsfirmaet Intervare A/S en bod på flere hundrede tusinde kroner for underbetaling af lageransatte og chauffører, der har bragt varer ud til kommunens borgere. Kommunen er i gang med en større undersøgelse af løn- og arbejdsforhold i virksomheden. 

Manglende løn og forkert betaling af ansattes pension. 

Det var blandt de ting, som Gentofte Kommunes kontrolenhed konstaterede, da de tilbage i maj tog på uanmeldt besøg hos Intervare A/S og datterselskabet Nemlig.com.

I forbindelse med kontrollen undersøgte Gentofte Kommune løn- og arbejdsforhold for lagerarbejdere i de to virksomheder, samt chauffører, der bringer varer ud til kommunens borgere.

Undersøgelsen viste flere brud på den såkaldte arbejdsklausul, der dikterer løn- og arbejdsvilkår for ansatte og underleverandører i kommunen.

Således havde Intervare betalt for lidt i pension til flere lagerarbejdere, mens en chauffør manglede løntillæg og pension.

Derudover konstaterede Gentofte Kommunes kontrolfolk brud på reglerne om hviletid. 

Det har nu ført til, at Gentofte Kommune har givet Intervare en bod på i alt 304.000 kroner.

Samtidig har kommunen tilbage i maj opsagt samarbejdet med virksomhedens datterselskab Nemlig.com. 

Det bekræfter Gentofte Kommune overfor Altinget. 

- Vi har den holdning, at der skal være ordentlige forhold for medarbejderne i de virksomheder, der er leverandører til vores kommune. Derfor har vi set os nødsaget til at give Intervare en bod, indtil virksomheden kunne dokumentere, at der er bragt orden i forholdene," siger Michael Fenger, borgmester i Gentofte Kommune. 

Den over 300.000 kroner store bod fra Gentofte Kommune til Intervare A/S blev givet i form af dagsbøder, der løb, indtil Intervare A/S kunne dokumentere, at virksomheden havde betalt en chauffør og de to lageransatte den manglende løn og pension. 

Boden blev givet fra den 22. juni til den 22. juli, og dermed tog det Intervare en måned at få rettet op på underbetalingen. 

Virksomhed: Vi overholder arbejdsklausulen 

Hos Intervare A/S kalder kommerciel direktør Mikkel Pilemand boden fra Gentofte Kommune for "uberettiget".

"Vi er af den helt klare mening, at vi overholder arbejdsklausulen i aftalen med Gentofte Kommune, og vi har derfor også gjort Gentofte Kommune opmærksom på, at vi vil sende et modkrav til dem, når vi får medhold i vores standpunkt," skriver Mikkel Pilemand til Altinget.

"Vi har i over 15 år haft overenskomst for vores medarbejdere i varehuset og lever derfor op til arbejdsklausulens bestemmelser. Transportvirksomhederne, der varetager udbringningen, følger en af de gældende overenskomster på distributionsområdet og lever derfor også op til arbejdsklausulen,” tilføjer direktøren.

Kan miste kontrakt i flere kommuner

Marianne Grundsøe, pressechef i Gentofte Kommune, fortæller til Altinget, at kommunen fortsat er i gang med en tilbundsgående undersøgelse af forholdene for de Intervare-chauffører, der bringer varer ud for den nordsjællandske kommune.

Hvis undersøgelsen viser, at der er problemer med løn- og arbejdsforhold for de ansatte og selvstændige chauffører i Intervare, kan det ende med, at kommunen helt dropper samarbejdet med virksomheden. 

Dermed slutter Gentofte sig til listen over kommuner, hvor Intervares fremtid som kommunal leverandør er på vippen. 

Som Altinget tidligere har beskrevet i flere artikler, er også Københavns Kommune ved at afslutte en undersøgelse af arbejdsforholdene for Intervare-chauffører, der bringer varer ud til kommunens syge og ældre beboere. 

Ud fra den undersøgelse skal politikerne på Rådhuset afgøre, om Københavns Kommune skal fortsætte med at benytte Intervare til at levere dagligvarer.

Derudover svarer en række kommuner i en rundspørge, som Altinget har lavet, at de afventer resultatet af Københavns Kommunes undersøgelse, før de selv tager stilling til, om de fremover vil bruge Intervare som leverandør. 

 

Forrige artikel Løkkes parti har samlet vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen Løkkes parti har samlet vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen Næste artikel EU-formand efterlyser europæisk forsvarsunion: ”Det er på tide, at EU tager skridtet videre” EU-formand efterlyser europæisk forsvarsunion: ”Det er på tide, at EU tager skridtet videre”