Regeringens kastebold: Marie Bjerre vil gøre posten som ligestillingsminister overflødig

Torsdag videregav Trine Bramsen posten som ligestillingsminister til Marie Bjerre fra Venstre, der samtidig bliver Danmarks første digitaliseringsminister. Koblingen mellem digitalisering og ligestilling har endnu engang medført kritik af regeringen for at gøre ligestillingsområdet til en vandrepokal. 

Det var en blandet landhandel af ministerposter, der skulle overdrages torsdag eftermiddag i Transportministeriet.

Men særligt Trine Bramsens (S) overdragelse af ligestillingsområdet til Marie Bjerre (V) trak opmærksomhed – især efter samtlige medier kunne konstatere, at blot otte ud af 23 ministre i Mette Frederiksens nye regering er kvinder, og at ligestilling endnu engang skal rykkes til et nyt område.

Fra den aftrædende transportminister Trine Bramsen lød da også en bøn til hendes efterfølger, da hun holdt sin afskedstale:

“Du overtager nu et område, som du ikke må underdrive betydningen af. Ligestillingen stod stille i alt for mange år, og nu har vi sat gang i arbejdet igen.”

Regeringens kastebold

Lige præcis posten som ligestillingsminister har medbragt opsigtsvækkende diskussioner på det seneste.

Det er nemlig ikke mere end ti måneder siden, at ligestillingsområdet skiftede hænder for 13. gang, da Peter Hummelgaard afgav posten til Trine Bramsen, der samtidig blev transportminister. Denne kobling medførte skarp kritik fra både organisationer og eksperter, der beskrev posten som ligestillingsminister som “en politisk kastebold”.

Hos Dansk Kvindesamfund ryster konstitueret forkvinde Maria Søndergaard, på hovedet over, at ligestillingsområdet nu endnu engang skal flytte.

”Der er ingen tvivl om, at det igen er blevet en kastebold. Vi så helst, at det blev flyttet til et selvstændigt ministerium,” siger konstitueret forkvinde Maria Søndergaard.

At ligestillingsområdet har haft tendens til at blive en kastebold mellem ministerier, anerkendte Trine Bramsen også til ministeroverdragelsen, hvor hun takkede de ansatte i afdelingen.

“Tak, fordi I holder fast. Også selvom I kan opleve, at I bliver brugt som politisk kastebold. Men I må ikke være i tvivl om, at hver gang bolden lander et sted, sætter den store og varige aftryk.”

{{toplink}}

Der er lang vej endnu

Nu rykker ligestillingsområdet så endnu engang til et nyt ressortområde, siden afdelingen blev oprettet i 1999. Venstrekvinden Marie Bjerre bliver nemlig samtidig Danmarks første digitaliseringsminister, og det betyder, at hun både får ansvaret for at bygge et nyt ministerium op og koble det sammen med ligestilling.

“Jeg er utrolig stolt over at have fået posten som Danmarks første digitaliseringsminister. Det er et vigtigt område. Danmark er allerede et foregangsland, men nu hæver vi ambitionsniveauet,” lød det fra Marie Bjerre i sin tale.

Flest ord blev der dog brugt på at beskrive de udfordringer, der fortsat ligger forude på ligestillingsområdet for hende som ny minister.

“At vi har en ligestillingsminister, er måske også et symptom. Det ville jo ikke være nødvendigt med en ligestillingsminister, hvis ikke normerne stadig var så skæve i vores samfund. På den måde kan man sige, at det vigtigste mål som ligestillingsminister er at gøre jobbet overflødigt. Og der er der lang vej endnu,” sagde Marie Bjerre i sin tale.

Især partnervold og partnerdrab har været et stort fokus for den seneste regering, og ambitionen om at gøre op med dette ser ud til at fortsætte. I det nye regeringsgrundlag vil SVM-regeringen nemlig arbejde videre med at igangsætte en national indsats mod partnervold.

Derudover vil den nye regering have fokus på at bekæmpe overgreb blandt LGBT+ personer, sikre mere ligestilling mellem mænd og kvinder i Forsvaret samt at gøre op med social kontrol.

“Danmarks skal stadig blive endnu bedre til at blive mulighedernes samfund,” sluttede Marie Bjerre i sin tale.

 

Forrige artikel Jeppe Kofod forlader drømmejobbet: ”Jeg tog nok valget for givet” Jeppe Kofod forlader drømmejobbet: ”Jeg tog nok valget for givet” Næste artikel 17. låge i Altingets fotojulekalender: Hestekrigen 17. låge i Altingets fotojulekalender: Hestekrigen