Dagens overblik: Milliardpakke på vej til corona-ramte virksomheder

NYHEDSOVERBLIK: Den britiske mutation har "flyttet målstregen" og restriktionerne forlænges til foråret, milliardpakke er på vej til corona-ramte virksomheder, og private data på coronasmittede ligger åbent fremme for medarbejdere i månedsvis. Få overblikket over dagens nyheder. 

Godmorgen. Altinget er klar med ugens sidste korte overblik over de vigtigste nyheder i dansk politik.

Danskerne skal desværre holde nedlukningen ud lidt endnu, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde torsdag. Her fortalte hun, at regeringen forlænger restriktionerne frem til 28. februar.

Den såkaldte britiske mutation spreder sig hastigt trods lavere coronasmitte i samfundet. Og det betyder, at "målstregen er blevet flyttet," forklarede statsministeren.

Men de små skolebørn kan muligvis vende tilbage til en mere normal hverdag en smule før. 

De yngre børn bærer nemlig i mindre grad smitte videre, viser erfaringerne fra foråret. I begyndelsen af næste uge vil regeringen derfor melde ud, om det er forsvarligt at lade 0.-4. klasse komme i skole før marts.

170 milliarder på vej til virksomheder
Skatteminister Morten Bødskov (S) holder fredag pressemøde. Og Ifølge TV 2 og flere danske medier vil han her præsentere en udviddet låneordning, som skal polstre corona-ramte virksomheder med 170 milliarder.

Udsigten til endnu en milliardstor hjælpepakke bekræftes af Dansk Industri, som lægger hus til pressemødet.

”Regeringens forslag er et meget vigtigt træk for at sikre, at kasserne ikke bliver tømt hos virksomhederne, mens de venter på den genåbning, som forhåbentlig snart kommer,” siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen til TV 2.

Politisk flertal vil oprette ny læreruddannelse
Et politisk flertal anført af Venstre vil oprette en ny og privat læreruddannelse under navnet ”Den frie læreruddannelse”. Det er til trods for, at uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har advaret om ”alvorlige konsekvenser”, skriver Berlingske.

Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative, Liberal Alliance, Nye Borgerlige samt løsgængeren Simon Emil Ammitzbøll-Bille står bag forslaget om den nye uddannelse, som kan konkurrere med de offentlige tilbud på landets professionshøjskoler.

Statens vikarforbrug eksploderer: Brugte 160 millioner i 2020
Coronakrisen har sat embedsværket så hårdt under pres, at staten har måttet trække på hjælp fra vikarer. Det har fået udgifterne til vikarbureauer til at stige med over 4000 procent i 2020.

Det viser en opgørelse fra Økonomistyrelsen over statens udgifter til vikarer, som Altinget har fået aktindsigt i.

Mens staten i 2019 brugte knap 4 millioner kroner på vikarer fra enten Moment eller Adecco, kunne de to vikarbureauer sidste år tilsammen fakturere staten for 160 millioner kroner.

Arbejdsvilkårene for statens vikarer har på det seneste været genstand for kritik. Det sker efter artikler i Altinget, som har afdækket flere omfattende smitteudbrud blandt vikarerne, som til forskel fra fastansatte i staten ikke har ret til løn under sygdom. 

Vaccineopkøb øger risiko for nye mutationer
Når rige lande opkøber langt størstedelen af alle vacciner, øger det risikoen for udvikling af nye mutationer.

Og fik man for alvor gang i vaccineleverancerne til de fattige lande, ville det derfor i sidste ende også gavne de rige lande, lyder fra Læger Uden Grænser i Politiken og bakkes op af ekspert.

”De mutationer, vi har set - og der vil sikkert komme flere - betyder, at vi ikke for alvor kan undslippe pandemien, før vi har givet hele verden den nødvendige beskyttelse,” siger Rasmus Bech Hansen, direktør for videnskabsanalysefirma Airfinity, der har specialiseret sig i medicinalindustrien, til Politiken.

Private data på coronasmittede ligger åbent fremme for medarbejdere i månedsvis
Med få klik kan de ansatte i smitteopsporingen finde navn, adresse, CPR-nummer og telefonnummer på over 190.000 danskere, oplyser flere anonyme medarbejdere i smitteopsporingen over for Altinget.

Ifølge Ayo Næsborg-Andersen, lektor ved Juridisk Institut, Syddansk Universitet, bryder smitteopsporingen muligvis databeskyttelseslovgivningen.

”Medarbejderne skal have adgang til den data, de skal bruge for at lave opkaldene, men de skal ikke have adgang til fortrolige oplysninger på, hvem der var smittet med corona i foråret," siger hun.

Det sker i dag: 

  • Klokken 09:30: Helle Thorning-Schmidt afhøres i Tibetkommission
  • Klokken 14:00: Ekspertudvalg fremlægger evaluering af coronahåndteringen

 

Forrige artikel Private data på coronasmittede ligger åbent fremme i månedsvis for ansatte i smittesporing Private data på coronasmittede ligger åbent fremme i månedsvis for ansatte i smittesporing Næste artikel Se pressemødet: Her er de tre nye corona-initiativer til erhvervslivet Se pressemødet: Her er de tre nye corona-initiativer til erhvervslivet
Moderaterne fyrer medarbejdere

Moderaterne fyrer medarbejdere

Flere medarbejdere i Moderaternes politiske sekretariat fyres. Det erfarer Altinget og flere andre medier.