Dagens overblik: Danmark har betalt Storbritannien for at tage imod tolke

Afghanske tolke, der har hjulpet danske soldater, er sendt til Storbritannien mod betaling. Det er usikkert, om forslag om jobbonus til kontanthjælpsmodtagere vil få flere i job. Abort fylder i den norske valgkamp. Få morgenoverblikket. 

Godmorgen og velkommen til dit politiske torsdagsoverblik.

Vi begynder på forsiden af Berlingske, som skriver, at Danmark har betalt Storbritannien for at tage imod 23 afghanske tolke, der hjalp de danske soldater i Afghanistan. 

"Danmark betaler sig ud af et juridisk ansvar for tolkene, idet vi betaler et beløb for at sende dem til Storbritannien, som dermed overtager det humanitære ansvar, der ellers ville have været vores," siger Poul Hauch Fenger, som er advokat og specialist i asylret, til avisen.

12 af tolkene havde først fået afslag på indrejsevisum til Danmark, og 11 havde Storbritannien som første valg. Beløbet, som Storbritannien har fået for at tage imod tolkene, er ifølge Berlingske hemmeligt.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, synes, ordningen vidner om, at man ”ikke er klar til at tage ansvaret, når man tager i krig”. Partiet står selv udenfor tolkeaftalen fra 2013.

Portræt af Merkel: Krisekansleren fra øst

Nedtællingen er i gang til det tyske valg og til afskeden med Tysklands og Europas leder igennem 16 år – Angela Merkel.

I den anledning har Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, skrevet et stort portræt af ”krisekansleren fra øst”.

”På sin vis gjorde hun både Tyskland og EU stærkere – men kritikerne vil sige, at hun også gik alt for meget på kompromis, at hun ofte prioriterede penge over principper, at hun tabte Storbritannien i det europæiske projekt, eller at hun overså den voksende nationalisme og undlod at ruste Europa til Kinas dominans,” skriver han. 

Altinget går også i Merkels fodspor i en ny podcastserie i fem afsnit. Hør den her.

Usikker effekt af jobbonus

Vi skal også et smut forbi det reformudspil, som regeringen præsenterede tirsdag.

Et af forslagene i reformen er en jobbonus på 5.000 kroner, som skal få kontanthjælpsmodtagere i job. Men to eksperter, som tidligere har evalueret lignende ordninger, kalder det ”usikkert”, at bonussen vil have den effekt. Det skriver Altinget Social.

”Min umiddelbare vurdering er, at det ikke vil få særlig mange i arbejde – om nogen overhovedet – baseret på erfaringerne fra tidligere ordninger,” siger Jacob Nielsen Arendt, der er forskningsleder i Rockwool Fonden.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kender godt til resultaterne fra tidligere ordninger, sagde han på et pressemøde onsdag.

”Vi påstår ikke, at vi skulle have ny viden, der viser, at det skulle have større effekt, end de erfaringer, vi har. Men vi synes, det skal prøves igen,” sagde han.

Abort fylder i norsk valgkamp

På mandag er der valg til det norske Storting, og onsdag aften var der dømt partilederdebat, hvor et af de helt store temaer blev abortregler. Det skriver Ritzau via Berlingske.

Flere norske partier vil hæve grænsen for, hvornår kvinder senest skal have foretaget en abort. Det gælder også det socialdemokratiske Arbeiterparti med Jonas Gahr Støre i spidsen, som i meningsmålingerne står til en valgsejr. De vil rykke grænsen fra 12 til 18 uger, mens Sosialistisk Venstreparti (SV) vil flytte grænsen til 22 uger.

Norges konservative statsminister, Erna Solberg, og den nuværende regering vil bevare de nuværende regler på 12 uger, som også er gældende i Danmark – det vil sige, at man må få en abort, hvis man ikke er længere i sin graviditet end 12 uger.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Regeringens finanslovsforslag skal debatteres på møde i Folketingssalen.
  • Klokken 13: Social- og ældreminister Astrid Krag (S) er kaldt i samråd om fyret sosu-hjælper, der nu igen arbejder med ældre.
  • Klokken 14: Folketingets Social- og Ældreudvalg har social- og ældreminister Astrid Krag (S) i åbent samråd om forældres muligheder for samvær til et døende barn.

 

Forrige artikel Stort portræt: Er der et liv efter Merkel? Farvel til krisekansleren fra øst Stort portræt: Er der et liv efter Merkel? Farvel til krisekansleren fra øst Næste artikel Konservative står udenfor københavnsk budgetaftale som eneste parti Konservative står udenfor københavnsk budgetaftale som eneste parti