Flertal: Friis Bach behøvede ikke gå af

MÅLING: Embedsmændene havde ifølge et flertal af danskerne ansvaret for, at Christian Friis Bach (R) videregav forkerte oplysninger til Folketinget. Gode chancer for Friis Bach-comeback som minister, mener ekspert.

Christian Friis Bach kunne være blevet som udviklingsminister, selvom han videregav forkerte oplysninger fra Udenrigsministeriets embedsmænd til Folketinget i GGGI-sagen.

Et flertal på 53,6 procent af vælgerne mener således, at det er embedsmændenes ansvar at give ministeren de rigtige oplysninger.

Det viser en meningsmåling foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk.

På den anden side siger 40,3 procent af danskerne - ligesom Friis Bach selv gjorde - at det altid er ministeren som øverste chef, der har det endelige ansvar og derfor bør trække sig fra posten. 6,1 procent har svaret "ved ikke".

Rune Stubager er lektor og ekspert i vælgeradfærd fra Aarhus Universitet. Danskerne vurderer ifølge ham, at Christian Friis Bach i denne sag ikke var moralsk skyldig.

"Vælgerne kan godt se, at en travl minister er afhængig af korrekte oplysninger fra sine embedsmænd. Også selvom det er ministerens ansvar i sidste ende både juridisk og politisk," siger Rune Stubager, der giver Christian Friis Bach gode chancer for et comeback som minister:

"Han valgte uden større slagsmål at trække sig og selv tage ansvaret. På den måde var han ikke en minister, der for alt i verden klamrer sig til sin ministertaburet med alle mulige undskyldninger. Det tror jeg godt, vælgerne kan lide."

Christian Friis Bach valgte for snart to uger siden at trække sig fra sin post som minister, efter han på et samråd i oktober 2013 fortalte, at han ikke havde kendt til rejsereglerne, der gav GGGI- og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen lov til at rejse på 1. klasse.

Men det viste sig senere, at Christian Friis Bach selv havde være til stede til et bestyrelsesmøde tilbage i maj 2012, hvor rejsereglerne blev vedtaget.

Udenrigsministeriet forventer inden jul at have en redegørelse klar om forløbet, der ledte til Friis Bachs afsked som minister.

Forrige artikel Palæstinensisk pessimisme 20 år efter Oslo Palæstinensisk pessimisme 20 år efter Oslo Næste artikel EU foreslår mere grænsekontrol for at redde bådflygtninge EU foreslår mere grænsekontrol for at redde bådflygtninge