Stadig ingen løsning for coronavikarer - nu ansætter staten 100 nye

Trods politisk pres har dialog om bedre vilkår for statens coronavikarer endnu ikke ført til resultater. Nu ansætter Erhvervsstyrelsen 100 nye vikarer. "Helt uacceptabelt," siger fagforbund, som er ved at miste tålmodigheden.

Der arbejdes på højtryk i Erhvervsstyrelsen for at håndtere ansøgninger og spørgsmål fra virksomheder om statens hjælpepakker.

For at overkomme sagspuklen ansætter styrelsen nu yderligere 100 vikarer, der som de 250 nuværende sagsbehandlere og telefonsupportere er hentet fra vikarbureauet Moment.

Forstærkningen vækker dog harme blandt flere fagforbund, som igennem længere tid har ligget i dialog med Erhvervsstyrelsen og Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om bedre vilkår for statens coronavikarer.

"Det bærer brænde til bålet, at Erhvervsstyrelsen nu er igang med at ansatte yderligere 100 vikarer, når der fortsat ikke er fundet en løsning for de mennesker, der allerede arbejder der," siger Camila Gregersen, der er formand for den akademiske fagforening DM (tidligere Dansk Magisterforening, red.).

Har ikke ret til løn under sygdom
De 250 vikarer i Erhvervstyrelsen har været ansat siden april sidste år til at administrere coronahjælpepakker til erhvervslivet.

Arbejdsvilkårerne for vikarerne har på det seneste været genstand for hård kritik. Det sker efter artikler i Altinget, som har afdækket flere omfattende Covid-19-udbrud blandt vikarerne, som til forskel fra fastansatte i staten ikke har ret til løn under sygdom.

Skatteminister Morten Bødskov (S) - som er ansvarlig for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, har tidligere tilkendegivet, at der skulle findes en løsning.

Drøftelserne har dog indtil videre ikke båret frugt.

"De vikaransatte i Erhvervsstyrelsen har stadig ikke adgang til løn under sygdom, og det er helt uacceptabelt, at statslige arbejdspladser på den måde har valgt at operere med sådan en slags a- og b-hold, som har vidt forskellige vilkår," siger Camilla Gregersen.

10.000 nye sager om ugen skaber arbejdspres
Erhvervsstyrelsen bekræfter over for Altinget, at der nu ansættes 100 nye vikarer.

"Styrelsen er nødt til hurtigt at få flere ressourcer ind til at behandle de store stigninger i ansøgningsmængden, som giver næsten 10.000 nye sager om ugen. De nye vikarer ansættes for samme periode som de eksisterende. Ansættelserne ændrer dermed ikke på, hvad der drøftes om ansættelsesvilkår centralt, herunder på længere sigt," skriver styrelsen i en mail til Atinget.

Erhvervsstyrelsen oplyser desuden, at arbejdsmiljørepræsentationen er kommet på plads, ligesom Arbejdstilsynet har været på tilsynsbesøg og fundet de fysiske rammer for arbejdspladsen tilfredsstillende.

De nye ansættelser kommer dog bag på Rita Bundgaard, der er formand for HK Stat.

"Det er helt uacceptabelt. Jeg har klart signaleret, at man ved kontraktophør bør overgå til statslige vilkår - og det er det samme som at sige, at man heller ikke skal lave nye kontrakter," siger hun.

Staten kritiseres for at omgå overenskomster
HK Stat kritiserer staten for at omgå overenskomsterne ved at ansætte vikarer fra Moment, som arbejder på en mindre gunstig overenskomst mellem Dansk Erhverv og HK Privat.

"Det her område er overenskomstdækket, og det er aldrig tænkt at vikaroverenskomsterne skulle bruges i det her omfang," siger Rita Bundgaard.

DM-formanden understreger, at sagen er principiel - og ikke kun omhandler de konkrete vikaransættelser i Erhvervsstyrelsen.

"I et så langt tidsforløb bør vikarerne ansættes på statens overenskomst - og det gælder på hele statens område," siger Camilla Gregersen, som efterlyser et politisk signal fra regeringen om, hvor vidt man vil være bekendt, at ansatte, der løser opgaver for staten ikke har ret til løn under sygdom.

Styrelse arbejder på løsning
I en mail til Altinget understreger direktør for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, Signe Friberg Nielsen, at det er den enkelte statslige arbejdsplads, som konkret beslutter, hvornår de ansætter vikarer.

"Ansættelse af vikarer skal naturligvis ske i overensstemmelse med de regler, der er på området, og beslutningen skal være sagligt begrundet. Og naturligvis er der opmærksomhed på, at vikaransættelser i staten ikke må bruges til at omgå statens egne overenskomster. Vi er i dialog med de faglige organisationer på statens område, som har udtrykt bekymring i forhold til brugen af vikarer, ligesom vi er blevet oplyst om, at der lokalt er sat flere initiativer i gang i forhold til vikarernes arbejdsmiljø," skriver hun.

Både HK Stat, HK Privat, DM, Djøf og hovedforbundet Akademikerne deltager i drøftelserne med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, hvor der igen afholdes møde i næste uge.

,

Forrige artikel Løndyk og ny cheflægetitel: Overenskomst ændrer stillingsstrukturen på sygehusene Løndyk og ny cheflægetitel: Overenskomst ændrer stillingsstrukturen på sygehusene Næste artikel Velfærdsoverblikket: Coronakonsekvenser, lyntest og en matematikopgave til Rosenkrantz-Theil Velfærdsoverblikket: Coronakonsekvenser, lyntest og en matematikopgave til Rosenkrantz-Theil