Spekulation i dårlige arbejdsforhold

DEBAT: Fælles og præcis lovgivning skal udviske gråzoner i EU-regler, hvor plattenslagere snor sig uden om arbejdstagernes rettigheder, lyder det fra Ole Christensen (S), medlem af Europa-Parlamentet.

Ole Christensen (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den finansielle sektors spekulation førte til krisen. I Europa er vi nu vidner til en anden form for spekulation: Spekulation i jobsultne arbejdstagere.

EU har forholdsvis klare regler, der skal beskytte arbejdstagere. Reglerne for social sikring, udstationering og vikararbejde har til formål at styrke den vandrende og udstationerede arbejdstagers position.

Desværre er der en gråzone uden for reglerne, en gråzone, visse arbejdsgivere groft udnytter.

Med bedre og mere præcis lovgivning skal vi gøre livet så surt som muligt for disse plattenslagere - vi begynder for alvor arbejdet i næste uge.

Snyd for din arbejdsgivers skyld
For at sno sig uden om EU-reglerne opfinder firmaer stadig mere originale og udspekulerede metoder. I et jobfattigt Europa tvinges jobsultne arbejdstagere nu selv ud i snyderi - så flere penge kan lande i arbejdsgiverens lomme.

På de europæiske motorveje "opfordrer" vognmænd deres chauffører til at snyde med køre- hviletidsregler. Det er ganske enkelt dødsensfarligt.

I luften tvinger Ryanair deres ansatte til at oprette deres egne enkeltmandsvirksomheder. Herigennem lejer de deres arbejdskraft ud til Ryanair. Dermed får de ansatte kun løn for det antal timer, de arbejder, og Ryanair slipper for at betale skat til de lande, hvor de ansatte har base. Dette foregår lige nu i Billund Lufthavn.

Desuden har Ryanair i flere europæiske lande nægtet at betale social sikring til sine ansatte. I Italien har Ryanair misbrugt EU-lovgivning til at tilbageholde udbetaling af pensionstillæg, løn under sygdom og barselsdagpenge til sine ansatte. I virkeligheden sørger EU-forordningen om social sikring for, at udstationerede arbejdstagere selv kan vælge, om de vil sikres i hjemlandet eller i det land, de er udstationeret i. Den mulighed har Ryanair afvist for de ansatte.

Vi har at gøre med et firma, der er helt uden for pædagogisk rækkevidde, og som benytter det mindste hul i reglerne ud fra parolen: Alt, hvad der ikke er absolut ulovligt, er fuldt ud i orden.

Nu skal vi finde en løsning
EU er ikke skyld i spekulanters legen rundt med social ansvarlighed og andre menneskers værdighed. Det er firmaer som Ryanair, som vrider lovgivningen. Jeg arbejder for, at EU's sociale rettigheder dækker hver og en arbejdstager i Europa.      

I næste uge går vi i gang med det nok vigtigste stykke lovgivning for arbejdstagere I EU, nemlig udstationeringsdirektivet. Jeg arbejder benhårdt for et sæt fælles regler, der kan sikre, at arbejdstagerne ikke bare kender deres rettigheder, men at de nationale myndigheder også har håndfaste muligheder for at bekæmpe den systematiske udnyttelse af mennesker

Således kan vi forhåbentligt forhindre spekulation i dårlige arbejdsforhold for de europæiske arbejdstagere.

Forrige artikel EU opfandt ikke social dumping EU opfandt ikke social dumping Næste artikel DA: Smidig konfliktløsning giver Danmark rygstød DA: Smidig konfliktløsning giver Danmark rygstød