Radikales forslag kan hjælpe både ledige og arbejdsmarkedet

DEBAT: Der er gevinster at hente, hvis den selvvalgte uddannelse hos ufaglærte og kortuddannede ledige målrettes arbejdsmarkedets behov, mener Frank Tonsberg fra Danske Erhvervsskoler.

Af Frank Tonsberg
Formand for Danske Erhvervsskolers VEU-udvalg

Mere uddannelse er vejen tilbage til arbejdsmarkedet for mange ledige. Ikke mindst dem, der ikke har så megen uddannelse i forvejen. Det var indledningen på mit indlæg på Altinget.dk i maj 2013. Dette er ikke blevet mindre aktuelt i forlængelse af radikal arbejdsmarkedsordfører Nadeem Faroog's forslag den 18/8.

Han foreslår stramninger af lediges selvvalgte uddannelse, som tilgodeser målrettet uddannelse til ufaglærte og kortuddannede, mens begrænsningerne alene gælder de højtuddannede.

For nylig besluttede regeringen som bekendt, at ledige skal vente fire måneder, før de kan vælge seks ugers uddannelse. Danske Erhvervsskoler - Lederne (DE-L) har efterfølgende argumenteret for, at ufaglærte og kortuddannede friholdes fra denne begrænsning. Således vil de Radikales forslag have den positive konsekvens, at ledige ufaglærte og kortuddannede igen kan starte på en relevant uddannelse, allerede når de er nyledige.

Målrettet selvvalgt uddannelse
Det kunne skabe et mere intelligent system til selvvalgt uddannelse målrettet arbejdsmarkedets behov for mere uddannelse til denne gruppe. Det ligger snublende nært, at dette kan gøres lokalt/regionalt, så behovet på det lokale og regionale arbejdsmarked er med til at sætte dagsordenen for selvvalgt uddannelse, der er målrettet et behov for arbejdskraft.

Efter min mening hænger det også fint sammen med, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil bruge flere penge på omskoling af ledige i form af reel uddannelse. Beskæftigelsesministerens udtalelser skaber grobund for et reelt kompetenceløft af de ufaglærte og kortuddannede, så de er bedre rustet til fremtidige udfordringer med at få et job. Her bakker DE-L også helt op, hvis vi virkelig skal gøre noget for de ledige. Der skal være tale om målrettet uddannelse, der flytter den enkelte ledige tættere på et kommende job.

Erhvervsskolerne har gode og positive erfaringer med uddannelse af ufaglærte og kortuddannede i forhold til jobmuligheder og motivation for uddannelse. Arbejdsmarkedsstyrelsen har med deres seneste undersøgelse af effekten af selvvalgt uddannelse dokumenteret, at gruppen af ufaglærte og kortuddannede har bedre jobmuligheder efter uddannelse. Så der er sund fornuft i at øge disse gruppers uddannelsesmuligheder.

 

Forrige artikel A-kasser har stærkt incitament til at hjælpe arbejdsløse i job A-kasser har stærkt incitament til at hjælpe arbejdsløse i job Næste artikel Når alt andet svigter, så prøv dialog! Når alt andet svigter, så prøv dialog!