Når alt andet svigter, så prøv dialog!

DEBAT: Skal jobindsatsen reformeres, kræver det et stop for ideologiske korstog samt en erkendelse af, at jobcentrene kun følger loven, mener Kurt Nygaard, chef i Horsens Jobcenter.

Af Kurt Nygaard
Chef i Horsens Jobcenter 

Igen er beskæftigelsespolitikken, og herunder især jobcentrenes rolle, blevet genstand for hidsig debat. Behovet for at få profileret sine særinteresser vil med sikker forudsigelighed vokse frem til Carsten Koch-udvalgets udspil om fremtidens beskæftigelsessystem.

Som chef for et jobcenter, og med en praktikers tilgang, undres man over debatten, der ikke ligefrem har været overrepræsenteret af dybere indsigt og forståelse for beskæftigelsespolitik, endsige jobcentrenes opgaver og funktion. Holdninger baseret på ideologiske trosbekendelser frem for indsigt fremføres som endegyldige sandheder, og så er det i øvrigt underordnet, at diverse evalueringer viser noget helt andet.

Ideologiske korstog
Venstres korstog for "det frie valg" og private aktører samt SF's forelskelse i a-kasserne er gode eksempler på dogmatiske reformforslag, hvis argumentation alene baseres på floskler. Intet sted kan der fremfindes evidens for, at hverken private aktører eller a-kasser kan præstere noget som helst bedre end de kommunale jobcentre, når det kommer til jobformidling af de ledige.

En ting kan alle dog enes om. Kan man ikke overbevise omverdenen om egne fortræffeligheder, så kan man i det mindste nedgøre andre: Jobcentrene er noget bras, kommunerne tænker i kasser, jobcentercheferne er omvandrende vagabonder, og medarbejderne er totalt ukvalificerede. Så er det meste af debatten vist dækket indtil nu.

Ansvaret ligger hos politikerne
Jeg synes imidlertid, at tiden nu er kommet dertil, hvor et enkelt forhold bør fremhæves: Hvis jobcentrene har svigtet, så er det, fordi politikerne har svigtet!! Kendetegnende for jobcentrene er først og fremmest en enestående loyalitet over for landets lovgivning.

Vi har som chefer og ansatte ikke andre motiver og opgaver end at udøve det, som lovgivning, minister og Folketing beslutter med de ressourcer og prioriteringer, som byråd og LBR vedtager og anbefaler. Punktum.

I virkeligheden giver jobcentrene et enestående tilbud til vores politikere: I får præcis det, I beder om. Det har I fået før, det har I nu, og det vil I også få fremover! Uanset om de 90 mandater er blå, røde eller kommunefarvede. 
I tillæg hertil tilbyder jobcentrene en faglighed, som vi til stadighed udvikler. Vi tilbyder indsigt og viden om, hvad der virker i vores hverdag, og hvad der hæmmer os i vores opgaver. Vi tilbyder praksiserfaring og lokalt arbejdsmarkedskendskab. Med andre ord: Jobcentrene tilbyder hele pakken!

Det er derfor mit håb, at vi, nu efter at de ideologiske kæpheste er blevet skamredet, kan få debatten til at skifte karakter til at omfatte en reel dialog om virkemidler og effekter i beskæftigelsesindsatsen. Jeg kan rolig love på mine kollegaers vegne, at jobcentrene gerne deltager i den debat. Spørgsmålet er snarere, om der er nogen der vil lytte?

Når alt andet svigter, så prøv med dialog!

Forrige artikel Radikales forslag kan hjælpe både ledige og arbejdsmarkedet Næste artikel Beskæftigelsesdebat på vildspor Beskæftigelsesdebat på vildspor