Nye pensionsanbefalinger tager toppen af presset på regeringen

Med sin anbefaling om først at lempe stigningen i pensionsalderen fra 2045 har Pensionskommissionen givet partierne bag velfærdsforliget et tiltrængt pusterum fra Enhedslistens og fagbevægelsens krav om at fastfryse pensionsalderen.

Formanden for regeringens pensionskommission, Jørn Neergaard Larsen, er ikke kendt for sit bramfri sprogbrug.

Men onsdag formiddag i Skuespilhuset lød det direkte fra den tidligere Venstre-minister, at det vil ”have uoverskuelige konsekvenser for dansk økonomi”, hvis man politisk beslutter at stoppe stigningen i pensionsalderen og fastfryser den på 70 år.

Ganske vist er der råd til at lempe stigningen lidt, men først efter 2045. Så når politikerne om tre år skal stemme om at hæve pensionsalderen i 2040, bør de følge sætte den op til 70 år som planlagt. Alt andet vil ifølge kommissionen være uansvarligt. 

Med den melding har Pensionskommissionen boret en kniv ind i Enhedslistens, 3F og FOA’s krav om at stoppe stigningen. Alle tænkelige planer om at gøre en lavere pensionsalder til et hovedtema i en valgkamp må siges at være blevet vanskeligere. 

Tirsdag lød det da også overraskende fra 3F’s nyvalgte formand Henning Overgaard – der selv er tidligere medlem af Enhedslisten – at "skulle vi stoppe pensionsalderen ved f.eks. 70 år, ville der blive slået et stort hul i kassen. En fastfrysning af pensionsalderen vil ramme de svageste og 3Ferne." Det sagde han i et skriftligt svar til Altinget.

Skulle det alligevel blive et tema, kan regeringen berolige baglandet med, at det nu faktisk er muligt at justere i velfærdsforliget, så pensionsalderen trods alt bliver mere retfærdig i fremtiden. Det har et forbund som HK også tidligere peget på. 

{{toplink}}

Skjold i angrebet på Arne-pensionen

Og det er ikke den eneste grund til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard foreløbig kan ånde lettet op efter onsdagens pressemøde.

Hvor stort set samtlige blå partier har kaldt Arne-pensionen for ”rent bluff”, kan han nu pege på side 177 i kommissionens betænkning, hvor der står, at ordningen sammen med seniorpension, efterløn og førtidspension giver nødvendig tryghed og er en vigtig kerne i pensions-systemet.

Samtidig kan han imødegå nye krav fra fagbevægelsen om at udvide ordningerne yderligere. Blandt andet står 3F fortsat stejlt på, at Arne-pensionen skal udvides, men ifølge kommissionen sikrer de nuværende ordninger faktisk, at Danmark reelt har en differentieret pensionsalder i dag. Netop det har fagbevægelsen flere gange talt for.

 

Opsang til Christiansborg møder modstand 

På ét område gav Jørn Neergaard dog ikke bare regeringen, men også resten af Christiansborg - og særligt venstrefløjen og Dansk Folkeparti - en våd klud i hovedet. Al snak om fattige pensionister må nu høre op, for når 70 procent har en formue på over en million kroner – og 35 procent en formue på over to millioner – har pensionsister ikke brug for mere offentlig hjælp. De er i dag langt mere velstillede end andre grupper i samfundet.

Derfor skal alle særydelser ifølge kommissionen afskaffes eller udfases. Det har allerede mødt massiv modstand hos Ældre Sagen og Fagbevægelsens Hovedorganisation og vil formentlig også møde det hos de fleste politikere. Se blot den seneste debat om ekstra hjælp til at betale varmeregninger i lyset af inflationen. Ikke overraskende har ingen politikere endnu kommenteret på den del.

Men alt i alt kan Hummelgaard være godt tilfreds og bruge tiden frem til valget på at drøfte anbefalingerne med forligspartierne i ro og mag. Havde kommissionen anbefalet en lavere pensionsalder, ville det udløse et større slagsmål. Men nu har hverken støttepartier eller opposition det store behov for at skyde en debat i gang, og slet ikke med så kort tid til et valg. 

{{toplink}} 

Forrige artikel Krigen overdøvede 1. maj Krigen overdøvede 1. maj Næste artikel Forhandlinger om jobcenterbesparelser for millioner nærmer sig afslutning Forhandlinger om jobcenterbesparelser for millioner nærmer sig afslutning