Mere frihed til ledige

DEBAT: Det lyder godt, at jobsystemet behandler alle ens. Men det må ikke blive en pølsefabrik, der ikke giver mening for den enkelte jobsøgende, skriver Anna Mee Allerslev, beskæftigelses- og integrationsborgmester (R) i København.

Af Anna Mee Allerslev                                                                                    Beskæftigelses- og integrationsborgmester (R)

Efter 10 år ved magten har den tidligere regering standardiseret indsatsen på beskæftigelsesområdet i en grad, så den er præget af stivhed og ufleksibilitet. I stedet bør vi i fællesskab skabe individuelle muligheder for aktivering og jobindsats til gavn for den ledige og samfundet.

Egentlig lyder det jo godt, at vi har et system, der behandler alle ens. Men risikoen er, at jobindsatsen bliver en pølsefabrik, som ikke giver mening for den enkelte borger. Jeg ønsker, at vi udvider og differentierer vores jobindsats, så den er tilpasset den enkelte lediges ønsker og muligheder. Populært sagt skal vores jobindsats give mening for den enkelte og ikke være den lettest mulige for systemet. Derfor foreslår jeg som første skridt på vejen til differentiering af jobindsatsen, at vores nye beskæftigelsesminister, Mette Frederiksen (S), laver en ’Frivillighedsplan’ og en ’Iværksætterplan’ som supplement til den allerede obligatoriske jobplan.

Frivillighedsplan for de svageste

Kernen i Frivillighedsplanen er, at de svageste ledige i en periode kan arbejde i den frivillige sektor og samtidig opretholde retten til kontakthjælp. Frivillighedsplanen er målrettet de ledige, som er meget langt fra arbejdsmarkedet. Dem, som har mere end svært ved at begå sig på en almindelig arbejdsplads, men som ikke er berettiget til en førtidspension. Målet er at sikre, at vi reelt bringer disse svageste ledige tættere på arbejdsmarkedet. Den nuværende indsats er nemlig ikke tilstrækkelig. Derfor ønsker jeg at gå nye veje og bruge frivilligt arbejde eller arbejde i en socialøkonomisk virksomhed i stedet for traditionel aktivering.

Konkret skal jobkonsulenten og den ledige udarbejde en frivillighedsplan, der bringer den ledige tættere på arbejdsmarkedet. Det frivillige arbejde skal være organiseret hos en officiel forening, der er godkendt som samarbejdspartner, så vi sikrer høj kvalitet i indsatsen.

Iværksætterplan skaber vækst

Iværksætterplanen har som mål at skabe vækst i Danmark. Vækst kræver ordentlige forhold for vores iværksættere. Alligevel beder vi ledige iværksættere møde i traditionel aktivering, komme til obligatoriske samtaler og søge forskellige ordinære job. Det er spild af tid og ikke mindst spild af godt iværksætterpotentiale. Jeg ønsker, at vi får mulighed for at supplere den almindelige jobplan med en særlig Iværksætterplan.

Konkret ønsker jeg at frede iværksættere fra rådighedsforpligtelsen i en periode på 6-12 måneder, mens de starter ny virksomhed. Erhvervskonsulenten og iværksætteren udarbejder i fællesskab en iværksætterplan, der godkendes af erhvervskonsulenten. Herefter sikrer et erhvervs- eller et vækstcenter løbende progression og opfølgning. Iværksætterforløbet sidestilles traditionel aktivering.

Jeg ved, at den nye regering har innovation og vækst højt på dagsordenen, og jeg håber, at vores nye beskæftigelsesminister og erhvervsminister ønsker at gøre en konkret forskel for vores ledige, når de forhåbentligt snart nytænker og revitaliserer vores beskæftigelsessystem. Det har vi ideerne til i København.

Forrige artikel Et system der virker Næste artikel Sociale klausuler koster arbejdspladser