Ledigheden blandt unge er vores største udfordring

DEBAT: Regeringen tager stigningen i arbejdsløsheden meget alvorligt, forsikrer beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V), der udnævner ledigheden blandt unge til regeringens prioritet nummer ét.

Af Inger Støjberg (V)
Beskæftigelsesminister

"Som ny minister skal du satse på, at få de unge til at uddanne sig i kampen mod den stigende ledighed," skrev beskæftigelsesborgmesteren i København, Jakob Hougaard (S), her på Altinget.dk i april. Jeg kan berolige Jakob Hougaard.

Regeringen tager den stigende ledighed blandt unge dybt alvorligt. Unge er simpelthen hovedudfordringen, når vi ser på udviklingen i arbejdsløshedstallene. Og jeg er helt enig i, at ledigheden blandt unge først og fremmest løses ved at få flere unge til at uddanne sig. Uddannelse er den vigtigste forudsætning for at få og fastholde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Jeg er derfor meget optaget af, hvordan vi kan blive endnu bedre til at hjælpe unge, så flere starter på og gennemfører en uddannelse. Vi skal også blive bedre til at hjælpe de unge, der ikke umiddelbart har forudsætninger for at tage en uddannelse. Jeg tror, det er vigtigt, at vi finder nye veje til uddannelse, som ikke går via det traditionelle uddannelsessystem.

Jeg tror blandt andet, at vi skal tænke uddannelse mere virksomhedsnært. Jeg er også optaget af, at unge med en uddannelse, får hurtig hjælp til at komme i job. Det glæder mig derfor, at regeringen tidligere i år indgik en aftale med Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre om at hjælpe unge. Aftalen sikrer, at jobcentrene rundt i landet sætter tidligere ind med samtaler og tilbud om for eksempel virksomhedspraktik til de unge.

Lærerig inspirationstur
I de seneste uger har jeg været på inspirationstur rundt i landet for at få input til, hvilke initiativer der kan hjælpe unge i gang med en uddannelse - og gennemføre den - så de kan komme i arbejde. Jeg har blandt andet snakket med medarbejdere i jobcentre, borgmestre, ungdomsvejledere og en række eksperter.

Alle har været enige om, at vi står over for et problem, som kræver handling. Og alle er kommet med konstruktive input, som vi kan arbejde videre med. I morgen skal jeg til Viborg, hvor jeg skal mødes med de unge selv. Det møde har jeg set særligt frem til.

Sideløbende har jeg sammen med økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen holdt møder med de regionale vækstfora og beskæftigelsesregionerne. Også her har den stigende ledighed blandt unge stået højt på dagsordenen. Det har været utrolig spændende at høre om de mange gode initiativer, der er sat i værk rundt i hele landet for at få flere unge til at gennemføre en uddannelse.

Jeg vil nu bruge sommeren på at fordøje de mange input og få færdiggjort en stor kulegravning af ungeområdet, som vi i Beskæftigelsesministeriet er i fuld gang med. Når vi kommer på den anden side af sommerferien, vil jeg komme med et udspil med initiativer, der kan afhjælpe den stigende ledighed blandt unge og få flere unge i uddannelse.

Hvis vi ikke fanger de unge nu og gør en særlig indsats for dem, får de aldrig et stabilt fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor er indsatsen for at hjælpe de unge så ekstremt vigtig.

Forrige artikel Kvalificering - en mangelvare i beskæftigelsessystemet Næste artikel Katastrofen i jobcentrene udebliver Katastrofen i jobcentrene udebliver