Lad os få VEU-milliarden ud at arbejde

DEBAT: VEU-milliarden er en saltvandsindsprøjtning, som arbejdsmarkedet tørster efter. Så få forhandlingerne med parterne i gang og brug pengene på at styrke rammevilkår for AMU og service overfor virksomhederne. Det skriver Frank Tonsberg, formand for Danske Erhvervsskoler-Ledernes VEU-udvalg.

Af Frank Tonsberg
Formand for Danske Erhvervsskoler-Ledernes VEU-udvalg

På Danske Erhvervsskolers årsmøde i sidste uge fortalte finansminister Bjarne Corydon, at den afsatte VEU-milliard fortsat lå i hans øverste skrivebordsskuffe, og det er betryggende at vide, at pengene fortsat er der. Men vi er ligesom arbejdsmarkedets parter utålmodige efter at få dem ud at arbejde til gavn for samfundet, virksomhederne, deres medarbejdere og de ledige. For der er hårdt brug for pengene, som ifølge regeringens vækstplan fra 2013 skal bruges til bedre voksen- og efteruddannelse i 2014-17.

Fra erhvervsskolernes side har vi flere bud på, hvad pengene bør bruges til. Som udgangspunkt bør man styrke rammevilkårene for arbejdsmarkedsuddannelserne. Det kan ske i form af takstforhøjelser, så vi kan sikre det fortsatte udbud af AMU. Det er en forudsætning for, at vi kan opretholde et opdateret og fleksibelt uddannelsesapparat. Det skal man ikke gøre for skolernes skyld, men fordi det er en forudsætning for, at vi fortsat kan levere den uddannelse, der efterspørges af virksomhederne til deres medarbejdere og af samfundet til de ledige. Og så nytter det ikke, at systemet kører på pumperne og mangler mulighed for fortsat udvikling, som det er lige nu.


Fokus på virksomhederne
Samtidig bør der øremærkes ressourcer til at styrke skolernes opsøgende arbejde overfor virksomhederne, så de får et større kendskab til konkrete uddannelsesmuligheder i deres lokalområde. Der skal også bruges flere penge til efteruddannelse af faglærere og VEU-konsulenter, så de bliver endnu bedre til at undervise og yde rådgivning. Mange skoler har været nødt til at skære ned på det arbejde, ligesom man flere steder har været tvunget til at afskedige medarbejdere på grund af færre kursister og reduktion af taxametre.

Og så er der særligt behov for at hjælpe de små og mellemstore virksomheder med at benytte VEU-portalen Efteruddannelse.dk. Den udgør en hindring for at sende medarbejdere på kursus for flere af dem. Det er jo ganske uholdbart, da netop disse arbejdspladser gerne skal bidrage aktivt til væksten baseret på veluddannede ansatte.

Derfor ser vi frem til, at UNI-C vil undersøge omfanget og karakteren af virksomhedernes udfordringer, så der kan målrettes penge til den rette problemløsning. I mellemtiden foreslår vi, at man afsætter penge til, at erhvervsskolerne får lov at yde disse virksomheder ekstra service med tilmelding og godtgørelse.


VEU-milliarden vil også medvirke til at skabe vækst, hvis der afsættes ressourcer til at etablere forsøg med mere fleksible rammer lokalt, så efteruddannelsesudvalg, skoler og virksomheder kan forsøge sig med nye måder at samarbejde på. Her er de små og mellemstore virksomheder igen nøgleaktør, når uddannelse skal fungere som en proaktiv udviklingsfaktor.

På den lidt længere bane er der efter vores vurdering brug for en reform af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, som tager udgangspunkt i et stadigt stigende kompetenceniveau på arbejdsmarkedet. Men på den korte bane ser vi VEU-milliarden som en helt uundværlig økonomisk saltvandsindsprøjtning. Lad den nu komme i arbejde!

 

Forrige artikel SF: Godt reformudspil - som  Venstre ikke skal have lov til at ødelægge SF: Godt reformudspil - som Venstre ikke skal have lov til at ødelægge Næste artikel Nye regler vil svigte kræft- og gigtpatienter