KL ønsker uddannelse med jobfokus

DEBAT: Efteruddannelse kan være en vej tilbage i beskæftigelse, men den skal fokuseres mod arbejdsmarkedets behov, skriver Jacob Bundsgaard (S), formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg.

Af Jacob Bundsgaard
Formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg (S)

Det fleksible danske arbejdsmarked er en international succeshistorie. I Danmark formår vi at kombinere et fleksibelt arbejdsmarked med et finmasket socialt sikkerhedsnet.

Men beskæftigelsespolitikken trænger til et serviceeftersyn. Der er for stor en gruppe af ledige, som har for svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Vi skal bringe jobcentrene tættere på virksomhederne og give de ledige større ansvar og opkvalificere dem til virksomhedernes behov. En veluddannet arbejdsstyrke er afgørende for Danmarks konkurrenceevne.

Det er først og fremmest gennem det almindelige uddannelsessystem, at vi skal hæve uddannelsesniveauet. Men uddannelse kan også bruges som værktøj i beskæftigelsespolitikken.

Kortere uddannelsesforløb kan for nogle ledige være et effektivt middel på vejen til på ny at komme i arbejde. Det er bare helt afgørende, at uddannelsesindsatsen matcher de behov, der er på arbejdsmarkedet.

Færre ufaglærte arbejdspladser
Arbejdsmarkedet ændrer sig voldsomt i de her år. Mange ufaglærte arbejdspladser er under krisen forsvundet med lynets hast, og de kommer næppe tilbage.

Derfor står vi med en gruppe ledige uden uddannelse eller med forældede kompetencer. For denne afgrænsede gruppe foreslår KL, at man indfører en ret til ordinær uddannelse på dobbelt SU-takst.

Men der er andre gruppe af ledige, hvor uddannelse ikke er det mest effektive redskab.

Vi skal sikre, at uddannelsen er målrettet mod virksomhedernes behov, så de ledige ikke blot uddanner sig til ny ledighed. Og jobcentrene skal have ret til at vurdere, hvilke ledige der skal have tilbud om uddannelse i beskæftigelsessystemet.

Det er derfor, KL foreslår, at den nuværende ordning med seks ugers selvvalgt uddannelse erstattes med mere målrettede forløb. Ordningen har i dag det problem, at den for sjældent bruges på uddannelsesforløb, der hjælper ledige tættere på et job, eller af de grupper, som har størst behov for uddannelse.

Vi skal målrette vores indsats og ressourcer på de ledige, som har størst behov for en hjælpende hånd for at komme tilbage i arbejde.  

Forrige artikel Lotto-økonomi på beskæftigelsesområdet Lotto-økonomi på beskæftigelsesområdet Næste artikel Jobcentrenes virksomhedskontakt skal være bedre Jobcentrenes virksomhedskontakt skal være bedre