DA's bemærkelsesværdige kovending

DEBAT: Enten har DA fået adgang til nye undersøgelser, eller også går de oppositionens ærinde i deres forherligelse af jobcentrene, skriver den nye forbundsformand i 3F, Per Christensen.

Af Per Christensen
Forbundsformand i 3F

Dansk Arbejdsgiverforening har via deres nyhedsbrev Agenda i de seneste uger forsøgt at markedsføre idéen om, at jobcentrene er Guds gave til beskæftigelsespolitikken.

I en række artikler – som også er blevet citeret i flere medier – refererer Agenda til en undersøgelse, hvor jobcentercheferne selv har fået mulighed for at vurdere deres egen indsats.

Ikke overraskende mener de ansvarlige chefer, at jobcenteret har et godt kendskab til de lokale virksomheder og de lokale jobmuligheder. Til gengæld mener jobcentercheferne ikke, at a-kasserne har samme viden og indsigt.

Jobcentrene mener også, de er bedre til at varetage kontrollen med de ledige end a-kasserne – og endelige konkluderer Agenda, at a-kasser ikke var bedre end jobcentrene til at få ledige i job.

Som man spørger, får man svar
Undersøgelsens konklusioner er bestemt ikke opsigtsvækkende. For som man spørger, får man svar, og det kan vel ikke overraske, at jobcentercheferne roser og fremhæver deres eget arbejde. Det havde været mere overraskende, hvis de gjorde det modsatte.

Til gengæld er det en opsigtsvækkende kovending, arbejdsgiverne laver, når de sådan pludselig vælger at markedsføre jobcentrene.

Så sent som i juni i år havde DA's administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen, et debatindlæg i Berlingske Tidende, hvor han under overskriften "Du får ikke job i dit jobcenter" kraftigt kritiserer netop jobcentrene – overskriften siger vist alt om indholdet af kritikken.

Derudover viste en undersøgelse foretaget af Berlingske Research, at to ud af tre direktører ikke rekrutterer via jobcentrene. Faktisk bruges jobcentrene mest til at løse virksomhedernes CSR-ønsker.

Før sommerferien var kritikken af jobcentrene således harsk. Efter sommerferien er jobcentrene beskæftigelsespolitikkens redningsplanke.

Virkeligheden er en anden
Det kan selvfølgelig være, at DA på det seneste har fået adgang til troværdige, objektive og vederhæftige analyser, som viser, at jobcentrene rent faktisk er bedre end f.eks. a-kasserne. I så fald vil det være godt for diskussionen af det fremtidige beskæftigelsessystem, hvis sådanne analyser blev gjort offentlige.

For de undersøgelser og analyser, vi andre har adgang til, viser, at hverken jobcentre eller a-kasser kan prale af at være markant bedst.

Sandheden er nok snarere, at der er jobcentre, som har stor indsigt i det lokale arbejdsmarked, og som gør en forskel i forhold til de ledige. På samme måde er der a-kasser, som kan bryste sig af dette. På den anden side findes der også jobcentre, som gør en noget pauver indsats, ligesom nogle af a-kasserne også kan gøre det bedre.

Vi har ikke noget at udsætte på medarbejderne i jobcentrene, som vi faktisk mener gør deres bedste inden for de rammer, de nu engang er sat til at virke indenfor. Det er selve jobcenterkonstruktionen, vi mener, bør tænkes grundigt igennem.

Pointen er, at vi i et fremtidigt beskæftigelsessystem både ser behov for jobcentre og for a-kasser – med hver deres opgaveportefølje.

Vi mener, at jobcentre og a-kasser kan supplere hinanden – f.eks. ved at de fagligt funderede a-kasser påtager sig ansvaret for den indledende kontakt med den ledige i form af straks-jobformidling og indledende kompetenceafklaring, mens jobcentrene har deres klare ekspertise i forhold til aktivering af langtidsledige og folk langt fra arbejdsmarkedet.

Går oppositionens ærinde
Men det kan selvfølgelig også være, at DA pt. alene går oppositionens ærinde og forsøger at italesætte jobcentrene som Guds gave til beskæftigelsespolitikken for på den måde at vriste indsatsen over for de ledige ud af armene på a-kasserne!

I så fald vil det klæde DA at tone rent flag i stedet for at dække sig ind bag temmelig tyndbenede undersøgelser, som ikke giver skyggen af bevis for noget som helst. Så svar udbedes, DA: Hvad skyldes jeres kovending?

Forrige artikel Sund fornuft frem for ideologi Sund fornuft frem for ideologi Næste artikel Giv de ledige gulerod - ikke pisken! Giv de ledige gulerod - ikke pisken!